Всеки иска да има хубаво тяло. Мечта на която и да е жена е да има пълен бюст, добре оформени крака, тънка талия и хубаво дупе, а сред желанията на мъжете намират място големият гръб, изразеният бицепс и широките рамене.

За да постигнат това, представителите и на двата пола все повече и повече се подлагат на какви ли не хранителни режими и изтощителни тренировки, но често резултатът не е точно такъв какъвто са искали – все пак всеки е с различна структура и е невъзможно да имаш кръста на Джесика Алба, ако не сте с еднаква.

За да постигнеш ще трябва да си извадиш няколко ребра, а това съвсем не е препоръчително. Резултатите от усилените тренировки не идват мигновено, нито за една седмица – те често отнемат години отдаденост, отделено време и пот – нещо, което се свиди на много от нас.

Затова и повечето хора, щом се уверят в този факт спират тренировките, спират диети, режими и подобни и се завръщат с пълна сила към стария си начин на живот, което винаги се отразява зле не само на външния им вид, но и на здравословното им състояние.

За какво става въпрос?

И за мързеливите, учените са се заели да измислят решение – така нареченото спортно хапче.

Неговата цел е да окаже същия ефект върху тялото, какъвто би оказала една силова или кардио тренировка – да подобри работата на сърцето, да подсили организма, да развие мускулите ни, да стопи мазнините – и всичко това без да отделяме време, енергия и да се мъчим и потим по какви ли не начини, за да постигнем нещо.

Звучи примамливо, нали?

Кога?

Според чуждестранния журнал: „Новото във фармацевтичните науки“ (“Trends in Pharmacological Sciences”) учените вече работят по направата на хапчето за мускули, но затаявайте дъх в очакване: според тях ще отнеме най-малко 5 години да го завършат.

Какви ефекти ще има върху човешкото тяло?

И както се казва, както повечето неща, да осигури абсолютно всички ефекти, които физическата дейност оказва върху организма ни е „прекалено хубаво, за да е истина“.

Така и се оказва. За жалост, учените от Университета на Британска Колумбия установяват, че е невъзможно химията да ни подейства както една нормална тренировка в пълните си аспекти. Докато що се отнася до физическата част всичко е точно, то с психическата нещата не стоят точно така.

Известно е, че редовните тренировки и физическото натоварване като цяло, карат организма ни да произвежда ендорфин и допамин – хормоните на щастието.

Те ни зареждат с енергия, позитивно настроение и оптимистична нагласа. Често тренировките биват незаменимо средство за подобряване на деня, отпускане след напрегната работа, изливане на отрицателната енергия чрез сила и разпускане с приятели, дори. Хапчето не може да ни предложи всичко това.

То би било полезно за хора, които искат да се поддържат в добра форма, но нямат достатъчно време да го направят, за страдащи от някакви наранявания или изпитващи проблеми със сърцето.

Не е ясно какво точно ще бъде съдържанието му, но се предполага, че много от веществата няма да намерят място на етикета му.

Не се знае и препоръчителната възраст за употреба, нито пък доза – все пак учените не са в най-напредналия стадий на откритието си.

Но има надежда и за мързеливците! А за тези, които обичат спорта – хапчето не е за вас. Вие се наслаждавайте на усещанията, които тренировките ви носи и на пълния ефект от нея.

Все пак, колкото и да е хубаво, бъдещето откритие е продукт на човека и абсолютна химия, което със сигурност би носило някакви рискове за здравето и съществува потенциална вероятност да се окаже по-вредно, отколкото здравословно.