Мъниците, появили се на бял свят на 31 декември, на следващия ден стават на 2 години.

В Южна Корея се запазва странна и необичайна система за изчисление на възрастта. Новородените там в деня на своята на бял свят се смятат за навършили 1 година, на 1 януари на следващата година автоматично се прибавя още една година и стават на две.

Защо в Южна Корея изчисляването на възрастта е толкова остаряло

Сега южнокорейските изследователи работят над промяната на многовековната традиция, която корейците наричат анахронизъм и безсмислен обичай, неуместен в свърхсъвременна в останалите сфери страна.

Най-удивителното се случва с децата, родени през декември, без да говорим за тези, които са се появили на бял свят в последния ден на календарната година. Ето например, на жител на град в Южна Корея на 31 декември 2018 г. се ражда дъщеря в 22 часа, 2 часа преди Нова година.

Едва успява да публикува пост в социалните мрежи и неговите приятели и познати започват да го поздравяват.

2 часа по-късно настъпва новата 2019 г., и поздравленията се появяват отново. Само че сега приятелите поздравявали мъжа с 2-рата година на малкото момиченце, който било само на 2 часа.

И не е така само това момиченце – всички деца, родени в Южна Корея през 2018 г., на 1 януари 2019 г. навършват 2 години.

В Южна Корея всички празнуват общ рожден ден на 1 януари

Няколко са гледните точки по повод тази система за изчисление на възрастта. Възможно е новородените да са на една година, предвид факта, че това време те са прекарали в майчината утроба, макар и да прекарват там обикновено 9 месеца.

Освен това има предположения, че това може да е свързано с азиатската система за изчисления, в която отсъства концепцията за нула.

Защо всички деца стават автоматично с година по-големи на 1 януари, е още по-трудно да се разбере.

Старшият уредник на Националния музей на народната култура на Корея предполага, че за древните корейци е било много по-важно не в кой ден са родени, а в коя година в съответствие с китайския 60-годишен календарен цикъл.

При липса на точни календари за конкретен ден на поява на бял свят, а просто са си добавяли , година на лунна Нова година, която се отбелязва в началото на февруари.

Когато в Корея започва се възприема западният календар, тази дата се измества на 1 януари. Годината на раждане и досега има невероятно голямо значение в Южна Корея.

Родените в една и съща година, тоест връстниците, са винаги заедно в живота и се отнасят един към друг като с равни.

Към по-възрастните е прието хората да се обръщат не по име, а като се използват специални уважителни титули

Южнокорейците с две възрасти и два рождени дни

Официално в Южна Корея започват да броят възрастта по западната система от началото на 60-те години, но старата система продължава да съществува, и повечето граждани на Южна Корея просто смятат, че имат 2 възрасти. Например, мъжът, чиято дъщеря се ражда в 22 часа на 31 декември, официално е на 32 години, а по корейската система е на 34.

Много семейни ресторанти в Южна Корея обслужват деца под 3 години безплатно, затова и родителите, когато ходят с децата да обядват или да вечерят, предпочитат да посочват възрастта на децата по западната система.

Обикновено съвременните корейци не организират на 1 януари празници по повод общия рожден ден, а както и на Запад, отбелязват своя рожден ден на датата, на която се е случил.

Представителите на младото поколение си добавят 1 година на 1 януари, а по-възрастните често правят това, както и в миналото, на лунната нова година.

Не е изключено картината скоро да се промени – Южна Корея да премине напълно към системата за изчисление на възрастта по международен образец, а корейската възраст да остане изцяло в миналото.