Арниката е билка, която сме свикнали да виждаме в състава на много козметични продукти, лечебни кремове и масла. Арниката обаче е позната на хората от хилядолетия и нейните ползи са били добре познати и на предците ни.

Затова днес ще ви дадем няколко причини защо трябва да се запасите с чудодейната билка.

Но да започнем с противопоказанията

Преди да се запасите с арника и да започнете да я използвате, е важно да знаете,, че билката не трябва да се приема перорално. Красивата билка съдържа токсични вещества, за които е доказано, че повишават значително нивата на кръвното налягане и могат да навредят на сърцето.

Ползите от арника

 1. В състава на арниката са открити веществата хеленалин и дихидрохеленалин, които притежават успокояващи и противовъзпалителни свойства.
 2. Арниката е „наградена“ със сертификат за безопасност от Държавната агенция за безопасност на лечебните растения в Германия. През последните две десетилетия, върху билката са направени стотици проучвания, които доказват нейните ползи за нашето здраве, като много фармацевтични компании използват арниката в своите медикаменти.
 3. Билката е ефективна за лечение на кръвонасядания и навяхвания след травми, като ускорява възстановяването и предотвратява усложненията.
 4. Редуцира отоци и синини.
 5. Макар, че арниката не се препоръчва за перорално приложение, някои почитатели на народната медицина, я препоръчват на бременните, които са избрали да родят естествено, за да имат по-леко и безболеднено раждане.
 6. Облекчава болките, следствие от травми, като има свойството да стимулира разграждането на млечната киселина.
 7. Подобрява кръвообращението към крайниците и се препоръчва за всички работещи в края на работния ден.
 8. Помага срещу ухапвания от насекоми, като намалява зачервяванията и сърбежа.
 9. В планинската билка се открива веществото силициева киселина, която облекчава мускулните и тъканните травми и активира процесите на регенерация в организма.
 10. Има данни, че билката може да намали билката при хемороиди и да помогне за възстановяването.

Как да се лекуваме с арника

 • За разнасяне на кръвонасядания – Смесете 1 част тинктура арника с 5 – 6 части хладка вода, навлажнете хавлиена кърпа в разтвора и наложете като компрес върху натъртеното място. В аптеките и билковите магазини се предлагат много кремове с ексракт от арника, които също могат да ви помогнат в борбата с такъв тип травми.
 • За уморени крака – Ако работите работа, която изисква от вас да стоите изправени за дълго време, то най-вероятно, сте усещали пулсирането на краката, а също и неприятният оток и умората. Затова пробвайте да потопите краката си в топла вода, в която сте сложили, предварително, 1 с.л. тинктура арника.
 • При болки – Намажете болезненото място с масло или крем с екстракт от арника.