Статистиките показват, че над 40% от населението е било жертва на хемороиди в някакъв етап от живота си. Най-често това са хората между 50 и 65-годишна възраст.

Хемороидите могат да бъдат много мъчителни, а възстановяването не винаги е бързо.

Затова, в днешната статия ще ви разясним от къде произлиза този проблем.

Какво представляват хемороидите

Като хемороиди се означават подути кръвоносни съдове на ректума. Т.нар. хемороидални вени се разполагат в най-крайната част на ректума и ануса.

Когато вените се подуят, стените им стават опънати, възпаляват се и се раздразват, а преминаването на изпражненията се усеща болезнено.

Хемороидите могат да бъдат външни и вътрешни.

Външни хемороиди

При този вид хемороиди подутите вени се разполагат под кожата около ануса. Те могат да се усетят, да предизвикат болка и сърбеж. Възможно е да забележите и кървене.

Външните хемороиди могат да се превърнат и в т.нар. тромбозирали хемороиди. В този случай, кръвта във тези вени се съсирва, те стават по-големи, а болката става по-силна.

Вътрешни хемороиди

Тези хемороиди не могат да бъдат напипани, защото се разполагат под лигавицата на ректума. При тях рядко се усеща болка, а основният симптом е наличието на кръв в изпражненията.

Болка може да възникни, ако хемороидите пролабират извън аналния канал.

Какви са причините за възникването на хемороиди

Не са установени конкретни причини, поради които възникват хемороидите, но все пак съществуват доста рискови фактори, които могат да отключат този проблем.

Както и по-горе споменахме, възрастовата група между 50 и 65 родини са най-предразположени към този проблем. Въпреки тази закономерност, доста бременни жени и наскоро родили, също се оплакват от появата на хемороиди.

Някои хора се смята, че са генетично предразположени към подуване на хемороидалните вени. Друга застрашена група са хората работещи дълго време седнали.

Някои болестни състояния могат да доведат до появата на хемороиди: хронични чернодробни заболявания, предизвикващи венозен застой; нарушена функция на дебелото черво; хроничен запек и др.

Как да се преборя с хемороидите

От изключителна важност е да промените начина си на хранене и физическата активност. Хранете се повече с непреработени храни, богати на фибри – зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. Приемайте по-голямо количество вода и чайове. Старайте се, през този период, да избягвате тежките физически усилия и вдигането на тежко, за да избегнете пролабирането на хемороидите.

Препоръчват се и някои методи на народната медицина, които се смятат за особено ефективни: топли бани със смрадлика или калиев перманганат за минимум 10 минути.

При по-болезнените и по-уголемените възли, както и в случаите на тромбозирали хемороиди, е необходимо да се подложите на лека хирургична манипулация, която е под местна анестезия и води до бързо облекчаване на болките.