Повечето деца под 3-годишна възраст могат поне веднъж някого да ухапят, но обикновено спират от само себе си да правят това. Ако детето хапе, след като навърши 3 години, е възможно да му е необходимо специално лечение.

Хапането не винаги представлява планирано действие и много рядко може да доведе до сериозни увреждания на друг човек или да представлява опасност за неговото здраве.

Ухапване – често срещано явление сред децата под 3-годишна възраст. То се превръща в проблем, ако често се повтаря, продължава след навършването на 3-годишна възраст, поради което страдат и другите, тъй като само по себе си ухапването се съпровожда от агресивно поведение.

Детето, на което му никнат млечните зъби, може да хапе в отговор на неприятни усещания в устата или с цел да намали напрежението във венците си.

Децата също могат да хапят, за да се справят със силния прилив на чувства поради това, че те не разполагат с необходимите езикови умения, за да изразят своите емоции, като безпомощност, страх и гняв.

Обикновено твърдото „не“ и сериозното изражение на лицето на родителите, карат детето да се откаже от това свое желание. Децата, които често хапят, особено след като навършат 3 години, е необходимо да се заведат на зъболекар.

Защо децата хапят?

Те хапят по различни причини в зависимост от възрастта:

• 5-7 месеца – децата обикновено хапят другите, когато чувстват дискомфорт около устата или когато имат силни болки, предизвикани от пробиването на млечните зъби. Децата най-често хапят своите родители и роднини. В такава възраст децата се отучват да хапят, когато видят и чуят реакцията на човека, който те са ухапали.

• 8-14 месеца – децата хапят околните, когато самите те са много силно възбудени. По-често хапят роднини или други деца, които са заедно с тях. Твърдото „не“ е достатъчно, за отвикнат такива деца от този навик.

• 15-36 месеца – децата могат да хапят другите от раздразнение или поради желание да контролират действията на другия човек. Обикновено те хапят други деца и по-рядко роднини. Децата на такава възраст спират да хапят, когато разбират, че подобно поведение е недопустимо.

• След 3-годишна възраст – децата на такава възраст хапят, когато чувстват своята безпомощност или когато са изплашени, например когато загубват в някаква караница или когато мислят, че някой друг може да ги обиди.

Децата над 3-годишна възраст, които често хапят е необходимо да бъдат заведени на лекар. Може да се окаже, че детето има проблеми със себеизразяването и със самоконтрола.

Когато вашето дете може да ухапе друго?

Детето ви може да хапе в най-различни ситуации, най-често това се случва, когато то играе с други деца. В България най-често травмите от ухапвания са обикновено явление в детските градини.

Повечето от такива случаи могат да бъдат предотвратени при внимтелно наблюдаване на децата, а също и като им се помага да изразяват по необходимия начин своите чувства.

Методи за лечение на навика на детето да хапе

Обикновено детското ухапване е вредно и не изисква медицинска интервенция за ликвидиране на последствията. Дори ухапванията, при които е увредена кожата и е започнала да тече кръв, не представляват опасност.

Достатъчно е да се обработят местата на ухапването в домашни условия. Но именно тези типове ухапвания могат да бъдат инфектирани и поради това е необходимо да бъдат наблюдавани, особено ако ухапаният има проблеми с имунната система.