Мутациите на китайски ГМО деца се отличават от естествените, не е известно колко още гени учените случайно са изменили, а част от лекарите не биха могли, дори да знаят, в какъв експеримент участват.

Мутацията не е тази, която е трябвало

Всичко това следва от текста на научния труд на биофизика Хъ Цзянку, който за първи път попада в ръцете на експерти.

Според тях целият експеримент, който има за цел да защити децата от ХИВ, е само прикритие на опити за редактиране на геном на ембриони.

Експериментите на китайския биофизик по редактиране на генома на ембриони е възможно да доведат до непредвидени мутации.

За това ученият признава в посветена на експеримента непубликувана научна статия, която се озовава в ръцете на специалисти от Масачузетския технологичен институт.

Експертите в областта на инвитро, ембриология, редактиране на генома и правото изготвят заключение за това изследване.

Модифициран геном за борба с ХИВ, но колко са мутациите

През 2018 г. в Китай се раждат момичета-близначки с модифициран геном. Китайският биофизик модифицирал техният геном в опит да повиши тяхната устойчивост към ХИВ, тъй като техният баща бил носител на вируса.

С помощта на метода за редактиране на генома биофизикът изключва гена, който е свързан с формирането на белтъка, позволяващ на вируса да попадне в клетката.

Една от близначките получава 2 изменени копия на гена, другата изменено и неизменено копие на гена. Второто дете все още има възможност да се зарази с ХИВ, но рискът при него е доста по-нисък.

Тогава биофизикът не представя никакви фактически доказателства за проведения експеримент. Сега експертите имат възможност да погледнат описанието на изследванията.

Ще бъде ли спряна епидемията от ХИВ в Африка

Текстът изобилства от изказвания за научния пробив, който ще позволи спиране на епидемията от ХИВ.

Всъщност в научния труд няма доказателства, че експериментът е успешен и момиченцата успешно са придобили устойчивост към инфекцията.

Професор по право отбелязва, че в такъв мащабен изследователски проект има учудващо малко автори. Възможно е имената на някои лекари и други специалисти просто да не са посочени, и дори тези хора да не знаят в какъв експеримент участват.

Също доказателствата, че геномът е редактиран, са много малко. Предоставените в статията данни не съвпадат с нейните задачи и резултати.

Според анотацията, учените са успели успешно да възпроизведат мутацията на гена CCR5, която прави хората невъзприемчиви към ХИВ.

От описанията към експеримента следва, че всъщност са създадени мутации, и не е известно дали те имат необходимия ефект.

Създадена ли необходимата мутация на гена срещу ХИВ

Китайският биофизик и неговите колеги амбициозно заявяват, че редактирането на генома ще защити милиони от ХИВ.

Твърдението, че те са възпроизвели изискуемата вариация на CCR5 и изкривяване на данните. Това може да се определи като преднамерено въвеждане в заблуждение.

Изследването показва, че групата не е успяла да го възпроизведе. Да се говори, че редактирането на генома ще помогне на милиони хора, е същото като да се определи кацането на Луната през 1969 г. за надежда за милиони хора да живеят на земния спътник.

Идеята, че някога ще стане възможно контролирането на епидемията от ХИВ с помощта на редактиране на генома на ембриони, звучи повече от абсурдно.

Най-проблематична е обстановката с ХИВ инфекцията в развиващите се държави, където няма условия за редактиране на генома в мащаби, които да я възпрат.

Защо родителите решават да се включат в експеримента

Експертите не са наясно с причините, поради които родителите на близнаците, са се съгласили на този експеримент.

Предотвратяването на ХИВ при децата при заразени майка или баща е възможно и с помощта на други успешно използвани технологии.

Възможно двойката да е решила, поради възможността за успешно използване на репродуктивна помощ.

ХИВ-позитивните в Китай нямат достъп до медицинска помощ в случай на безплодие. Затова е възможно те да се поели този риск, за да сдобият с рожба.

Допълнителните мутации не са идентични на естествените изменения в CCR5, а използването на КРИСПЪР може да доведе и до множество други, непредвидени мутации.

Авторите на научния труд споменават само за една такава мутация, която успяват да открият. Експертите са убедени, че те са много повече.