Хуалуронова киселина често се използва от лекари за лечение на болести на ставите. Днес много хора на средна възраст страдат от различни ставни заболявания.

Понякога тези състояния възникват, заради недостатъчна физическа активност, а в други случаи се предизвикват от прекомерно натоварване.

При жените проблемите в ставите често започват на фона на хормоналните колебания, съпътстващи и обуславящи менопауза.

Възможно е да се предизвикат също и от травми, наследствена предразположеност, различни инфекциозни заболявания и не особено здравословен начин на живот.

Защо е необходима хиалуронова киселина за ставите

Всъщност хиалуроновата киселина е естествена част от човешкия организъм. Това е основа за съединителната тъкан, синовиналната течност и стъкловидното тяло в зрителния апарат.

Хиалуроновата киселина може да свързва водата в пространството между клетките, като така се увеличава така съпротивлението на тъканите на натиск.

Само една молекула на това вещество може да свързва и да задържа около 500 молекули вода.

Хиалуроновата киселина може да е в организма в различни състояния. В ставите участва във формирането на синовиналната течност и играе роля на незаменим подобен на гел смазващ материал. Отговаря за намаляване на триенето между отделните елементи на ставата.

Намаляване на синтеза на хиалуронова киселина води до по-малък обем на синовиналната течност, което на свой ред предизвиква изтриване на ставите и болезнени усещания.

Хиалуроновата киселина добавя необходимия вискозитет на синовиналната течност, което позволява последната без вреда за ставите да поеме удара.

Освен това съединението е основен елемент на ставния хрущял. Ако обемът ѝ намалее, хрущялът изтънява и може да се разруши, предизвиквайки деформация на ставата.

Как и кога се използва хиалуронова киселина при лечение на стави

Назначава се при остеоартроза и остеоартрит. Подобна терапевтична тактика е препоръчана от СЗО.

Хиалуроновата киселина е предназначена за инжекции вътре в ставите, които се поставят в амбулаторни условия.

Това вещество под формата на гел се въвежда непосредствено в засегнатата става, което води до оптимизация на състава на синовиналната течност и до увеличаване на нейния обем.

Хиалуроновата киселина играе ролята на смазка, нейното отделяне облекчава плъзгането на компонентите на ставата и намаляват симптомите на заболяването.

Тази процедура стимулира собствения синтез на хиалуроновата киселина в организма, осигурява имуномодулиращ ефект и е с противовъзпалително действие.

Днес инжекции с хиалуронова киселина за лечение на артроза и артрит се използват, когато обикновените обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни и други методи на консервативна терапия не дават положителен ефект.

През 2019 г. излезе статия на американски учени с резултати от клинични изследвания, които потвърждават високата ефективност на вътреставното инжектиране на хиалуронова киселина в ранни стадии на остеоартрит.

Стига се до извода, че тези инжекции са по-ефективни и същевременно по-евтини от стандартната схема на консервативно лечение – физиотерапия, гимнастика, ортези, нестероидни противовъзпалителни.

Използването на хиалуронова киселина дава възможност да се избегне протезирането на ставите или да се отложи процедурата.

Схема на лечение на ставите с хиалуронова киселина

Инжекциите с хиалуронова киселина при лечение на артроза и артрит могат да се назначат само от опитен лекар, например, от ревматолог, ортопед или от хирург.

Лекарят се ориентира по индивидуалните особености на организма на пациента и протичането на болестта. Подобни инжекции се поставят само в специализирани клиники и само от квалифицирани специалисти. Медицински сестри и фелдшери не извършват подобна процедура.

Хиалуронова киселина се въвежда:

  • Със задължително спазване на правилата за асептика, дезинфекция на ставата и на ръцете на лекаря;
  • Под контрол на ултразвук – ако става въпрос за големи стави, разположени под плътен слой подкожна-мастна тъкан;
  • На курсове – по 3-5 инжекции с интервал от седмица, впоследствие курсовете се повтарят на няколко години.

След биенето на инжекции хиалуронова киселина се препоръчва проблемната става да се пази. Изключително важно да се ограничава физическата активност.

Възможни са и местни странични ефекти – зачервяване, поява на обриви и болезненост. Тази симптоматика не изисква лекарска помощ.

Сред противопоказанията са 4-ти стадий на остеоартроза, подозрение за развитие на септичен артрит и нарушено съсирване на кръвта.