Броят на хората, диагностицирани с диабет тип 2 по целия свят достига 370 милиона души. Само в САЩ, 25 милиона са диабетици, според статистиката болестта засяга един на всеки десет души, а днес се наблюдава повишаване на броя на заболелите.

Предполага се, че през 2020 г. една втора от населението на САЩ ще страда от диабет или преддиабет, което струва милиарди на Съединените щати. Как може да разберете, дали имате симптоми на болестта? Какви мерки трябва да предприемете, за да предотвратите появата на диабет тип 2?

Поддържайте здравословно телесно тегло

Затлъстяването играе значителна роля при появата на диабет тип 2. Един от най-добрите начини да предотвратите болестта, е като поддържате здравословно телесно тегло. С други думи, трябва да консумирате здравословна и балансирана храна.

За да разберете в какво състояние се намира тялото ви, трябва да определите вашия индекс на телесна маса. След като измерите процента на мазнините в тялото, може да изработите хранителен план, съобразен с нуждите ви. Ако имате наднормено тегло, направете си услуга и да започнете да се храните здравословно. Постепенната загуба на килограми понижава риска от развитие на "захарната болест" наполовина.

Ограничете храните, които съдържат повече захар

Ограничете потреблението на захар в ежедневната си диета. Опитайте се напълно да избегнете всички видове сладки напитки и ги заменете с обикновена вода. Знаете ли, че подсладените напитки съдържат висок гликемичен индекс (GI)? Те са причина за покачването на нивата на инсулина, при това по-бързо от храните, които съдържат захар и увеличават значително риска от диабет тип 2.

Препоръчително е да разгледате менюто си и да консумирате повече сложни въглехидрати, които имат ниски стойности на GI като пълнозърнести храни и зърнени култури, продукти, които съдържат фибри и не съдържат захар. Храносмилателните ензими се затрудняват при превръщането на тези храни в глюкоза. Това е причината да се наблюдава повишаване на  кръвната захар, докато инсулинът намалява.

Правете редовни физически упражнения

Разбира се, упражнения са най-ефективният начин за редуциране на теглото и следователно помага за предотвратяване на диабет тип 2. Инсулинът позволява на мускулите в тялото да абсорбират глюкозата, така че ежедневните упражнения повишават чувствителността на организма към инсулина и да поддържат оптимални нива на кръвната захар.

Достатъчно е да отделяте 30-40 минути на ден за умерени физически дейности. Използвайте свободното си време, за да подобрите здравословния си живот, разхождайте се, карайте колело или наблегнете на интензивните тренировки. Редовните упражнения са много полезни за всички функции на тялото, подобряват кръвното налягане, понижават гликемия, намаляват количеството на мазнините и предотвратяват риска от болест на сърцето.

Как да разпознаете болестта?

Рутинното посещение при лекар е добра стратегия за превенция, особено ако имате наднормено тегло или сте прехвърлили 45 годишна възраст. Важно е да внимавате и да наблюдавате за поява на симптоми като силен глад, често уриниране, бавно зарастване, замъглено виждане, болка и умора.

При поява на тези симптоми, задължително потърсете медицинска помощ. Диабет тип 2 е сериозно заболяване, което отнема живота на хиляди хора всяка година и в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Ако проявите инициатива и промените начина си на живот, може значително да понижите риска, което ще ви помогне да живеете по-здравословно.