Кардио тренировките са важна част от упражненията и се препоръчват да се изпълняват при умерена интензивност възможно най-често. Но има и други начини да практикувате кардио, без да сте приковани към някой фитнес уред в залата. Има по-естествени начини, чрез които можете да практикувате упражнения, освен това често се оказват по-полезни от тези във фитнес залата. Предимството на тези три кардио тренировки е, че могат да се изпълняват сред природата, което е допълнителен плюс за вашето здраве.

Тичане

Много хора избягват това упражнение, понеже имат проблеми със ставите, но това не променя факта, че тичането е най-добрата кардио тренировка, която ще подобри здравето ви. Бягането увеличава кръвообращението и регулира кръвното налягане, което подобрява дейността на сърцето.

То води до понижаване на риска от диабет тип 2, помага за укрепване на костите и ги прави по-малко податливи на болести като артрит и остеопороза. Освен това подобрява имунната система и влияе за по-добър сън, повече енергия и по-добра функция на мозъка. Тичането помага за загубата на тегло и тонизирането на мускулите. За да постигнете добри резултати е необходимо да отделяте 20-30 минути на ден, три пъти седмично.

Плуване

Плуването е отлична кардио тренировка, понеже при него се използват всички мускулни групи. Изразходват се много калории за кратко време, което прави този спорт здравословен начин за бързо отслабване. Можете да изгорите 400 калории за половин час. Разбира се, плуването има редица други предимства.

От една страна, развива трицепсите и укрепва тялото, като предпазва от инсулт. Освен това, обхваща най-важните мускули, насърчава здравето на сърцето, понижава риска от сърдечно-съдови заболявания и понижава нивата на стрес. За да укрепите здравината на костите си и да повишите дейността на белите дробове е достатъчно да плувате в продължение на 30 минути, три пъти седмично.

Изкачване на стълби

Изкачването на стълби укрепва и тонизира краката, бедрата и дупето и помага за изразходване на 500 калории за 30 минути. Това е причината за стъпките в аеробиката, които са толкова полезни. Освен това не е необходимо да посещавате фитнес залата, за да можете да практикувате този вид упражнения е достатъчно да имате стълбище.

Съвсем буквално, всичко, което трябва да направите е да се изкачвате и да слизате по стълбите, като поддържате равномерно темпо. Ако желаете да увеличите натоварването си може да включите забързано ходене, кръстосани стъпки, скокове и напади. Тези упражнения помагат за здравето на сърцето и белите дробове и укрепват костите и мускулите, като им осигуряват по-добро здраве.

Полезни съвети при практикуване на кардио упражнения

Несъмнено практикуването на кардио е от изключително важно значение за здравето. Ако сте начинаещи и едва сега започвате упражнения не трябва да прекалявате, особено ако сте в самото начало. Перспективата за отслабване, чрез фитнес може да бъде привлекателна, но може да доведе до нараняване и здравословни проблеми.

Когато започвате да правите упражнения измерете сърдечната честота, това ще ви помогне, да проследите темпото, като постепенно увеличавате продължителността и интензивността на тренировката. Преди да преминете към кардио упражненията, отделете няколко минути за загряване или разтягане на мускулите. Ако целта ви е да отслабнете, може да се посъветвате със специалист, който ще ви изготви специален режим за хранене, съобразен с нуждите на тялото ви.