Лечението на нещо, което го няма е най-доходоносното занимание. В този случай успехът на терапията ще бъде 100 процентов.

Понякога за заболявания по незнание се възприемат особености на организма. Но вместо да се потърси причината за тях, им придава статус на национално бедствие или се хиперболизира значимостта на проблема, за да могат някои лекари да се възползват от доверчивите пациенти.

От какво не следва да се лекуват повечето хора?

1. Хламидиоза

Най-често жертви на некоректни лекари във връзка с тази диагноза стават млади жени /малко вероятно е хламидии да бъдат търсени у пенсионерки/.

Пациентката идва на преглед и съобщават, че на цитонамазката ѝ са открити хламидии /въпреки в един или друг вид тези микроорганизми присъстват почти при всички, които са правели секс някога през живота си/. Да провери това младата жена не може, а вече ѝ е „лепната“ диагноза. Започва лечение и отново се правят изследвания.

2. Остеохондроза

В повечето случаи остеохондрозата е нормална за напредването на възрастта.

Направете рентгенова снимка на който и да е човек над 40-50-годишна възраст и задължително ще намерите остеохондроза, тоест някакви изменения в гръбначния стълб.

Ако лекарят не желае да разбере от какво на човека го боли гърба или ставите /да кажем човека има подагра, сега такива хора са станали вече доста, а радикулитите, напротив, са почти изчезнали/ или просто е некомпетентен да намери истинската причина, то тогава се говорят общи приказки – такава диагноза е просто претекст.

3. Веготосъдова дистония

Такова заболяване няма в международна класификация на болестите. Чисто родна разработка.

С термина се обединяват такива симптоми като понижен хемоглобин, ниско кръвно налягане, постоянна умора, главоболие, сърцебиене и др. Ако са ви поставили такава диагноза – търсете друг лекар. Възможно да ви е необходим грамотен кардиолог, невролог или ендокринолог.

4. Понижен имунитет

Голямо направление в родната медицина. Да се укрепва, да се стимулира имунната система е нещо свято. Да се назначават имуномодулатори, интерферони /защото пациентът боледува повече/ е любимо занимание на родните лекари. Имунитетът е невъзможно да се укрепва.

Него го има или го няма. Реалният имунен дефицит, първичен или вторичен е опасно за живота състояние, което изисква минимум болнична помощ, а не се лекува с хапчета от аптеката.

5. Пролетна авитаминоза

Няма такова заболяване. Така че да се лекувате с витамини в кутийки не си струва. Ако се храните разнообразно, то витамините, които приемате чрез хранителните продукти ще ви бъдат напълно достатъчно.

6. Импотентност

От импотентност се опитва да се лекува целият свят. Но това не е заболяване, а душевно състояние. За излекуването на това състояние могат да помогнат психотерапевти. А на мъжете им се предлагат свещени таблетки, които ще им помогнат сега и веднага.

Между впрочем

Дисбактериозата също дълго време беше смятана за измислено заболяване. Но сега беше реабилитирана.

Сега това е проблем номер 1 в САЩ, където вече се прави трансплантация на фекални маси при дисбактериози, съпровождащи се с тежки, устойчиви на антибиотици диарии, язвени колити и т.н., при това с много обемна доказателствена основа.

В България все още този метод на лечение не се радва на особена популярност, но в Западна Европа и по-точно в Холандия, дори наскоро обявиха, че набират донори на фекалии, за които се предвиждаше солидно заплащане от порядъка на над 10 хиляди долара месечно.