С течение на времето процесите на регенерация на кожата съществено се забавят. Ако не се вземат мерки, кожата за миг се обзавежда с изразени бръчки, дълбоки бразди, пигментни петна, придобива сивкав /болнав/ оттенък.

За ускоряване на процесите на обновяване на кожата помага пилинга. Но особено бързо и ефективно с тази задача се справя методиката на диамантен пилинг.

Какви са показанията за извършване на процедурата? В какво се състоят предимствата и недостатъците? Как протича пилингът в козметичния салон? Колко продължава възстановяването?

Диамантен пилинг – какво е това

Диамантен пилинг или както го наричат още микрокристално дермабразио, представлява шлифоване на кожата със специален апарат с приставки, които са покрити с диамантен прах.

По време на процедурата кожата се очиства от мъртви клетки, активират се процесите на регенерация, стимулира се образуването на колагенови и еластинови влакна, а това означава, бръчките стават по-слабо изразени. Също се отнася за стрии, пигментни петна и белези.

Приставките се подбират от козметик с отчитане на състоянието на кожата и на проблемите с пациента. Те се отличават по размери на диамантените кристали. Освен почистване приборът е снабден и с функции вакуум, който мигновено засмуква мъртви частици и прах.

Това позволява да се понижи вероятността от раздразнение на кожата и за ускоряване на процесите на възстановяване. Самата процедура е абсолютно безболезнена, използването на анестезиращи средства не е необходимо.

При каква кожа на лицето е необходима процедурата

Диамантеният пилинг е подходящ за всички типове кожа, освен за чувствителна. Но особено полезен е методът за тези, които страдат с акне, а също и за хората с провиснала кожа.

Възрастови ограничения за процедурата няма. Може да се прави и на съвсем млади девойки, и на жени, които са над 40.

Диамантеният пилинг се използва като профилактика на ранно стареене и на други кожни проблеми.

Процедурата е показва при описаните по-долу проблеми:

  • Белези и видими следи по кожата след акне;
  • Мимически и средни по дълбочина бръчки;
  • Провисване на кожния контур;
  • Хиперпигментация на кожата и лунички;
  • Сивкав – болнав нюанс на кожата на лицето;
  • Нарушения на функцията на мастните жлези;
  • Големи пори, пъпки;
  • Запушени мастни протоци.

Какви са предимствата на процедурата

Първо следва да се отбележи безопасността и също болезнеността на процедурата. Диамантените прашинки са толкова малки, че не са в състояние да травмират кожата. Второ, процедурата не е с продължителен период на възстановяване.

Само седмица и можем да се върнем към обичайния начин на живот. Трето, диамантеният пилинг дава отлични резултати след първия сеанс.

И накрая, четвърто, процедурата може да се извърши в домашни условия, тъй като вече се продават прибори за самостоятелно използване.

Особености на провеждане на пилинга

Едно от успешните правила за диамантен пилинг е правилната подготовка на лицето. Кожата задължително се почиства от декоративна козметика и кожен себум, използва се козметично мляко или гел.

След това се използват и други „по-сериозни” средства, сред които ексфолиант. Впоследствие се препоръчва използване вапоризация – процедура, предлагаща обработка на лицето с пара.

В заключение на подготвителния период се прави подхранваща маска.

Вторият етап – това е провеждане на самата процедура. Кожата на пациента се обработва с една или няколко приставки. Ако процедурата се извършва в домашни условия, преди да се пристъпи към използването на прибор, то следва да се посети козметик.

Специалистът преценява състоянието на кожата, установява възможни противопоказания, дава съвети какви приставки да се използват.

В условията на козметичен салон диамантен пилинг е с продължителност 30-45 минути, във всеки случай индивидуално.

Третият етап се състои в нанасянето на лицето на охлаждащ и успокояващ крем с ефект на овлажняване. Много е важно в състава да не останат синтетични агресивни компоненти.

Също след диамантен пилинг се приветства лек заглаждащ масаж с използване на натурално растително масло.