Всеки от нас има свои кулинарни навици, формирани под влияние на родителите, приети в обществото норми и създали се традиции. Едни от тях са напълно естествени, а други могат не само не само да променят вкуса и качеството на храната в по-неблагоприятна страна, но и откровено да навредят на здравето. Кои са те?

Продължително приготвяне на морски дарове

Най-добре запознати с приготвянето на морски дарове могат да се смятат жителите на българското Черноморие, а всички останали сме възможност да разнообразим менюто с риба и морски дарове, благодарение на развитието на търговския оборот.

На рецептите от популярните кулинарни книги невинаги може да се разчита, тъй като и в тях може да се срещне невярна информация, която касае приготвянето на морски дарове. От това до голяма степен зависи техният вкус, тъй като ако се варят калмари или стриди твърде дълго, те ще станат като гума.

Всъщност достатъчни са само няколко минути за приготвяне, така стават сочни и невероятно вкусни. Заедно със солта във водата се добавя и магданоз, а готовото ястие се впръсква с пресен лимон.

Миене на макароните след приготвяне

Истинската италианска паста се появи съвсем неотдавна по магазините, а обичайните макаронени изделия – най-различни спагети и кускус са се предлагали винаги.

Най-евтините макорени изделия не може да не се промият с вода, тъй като се превръщат в безформена лепкава маса.

Изделията от пълнозърнести сортове пшеница, към които се отнася и пастата не трябва да се мият с вода. Освен това известните шеф готвачи съветват да забравим за този кулинарен навик, тъй като промиването неизбежно ще охлади макароните.

Водата ще отмие и скорбялата, осигуряваща поемане на соса, без който италианците не сядат да ядат паста. Макаронените изделия се варят в голямо количество вода със сол, а останалото след приготвянето на отварата се използва като основа за приготвяне на сос

Използване на агресивни маринати

Никой не може да си представи хранене без маринати, а някои прибягват до тях само от време на време, когато месото е твърде жилаво или е започнало да дъха, тоест да се разваля.

Нито в единия, нито в другия случай няма да е възможно месото да се спаси с оцет и подправки, тъй като каквато и да е маринатата, тя въздейства само на повърхността, без да прониква вътре.

Специалистите по кулинария смятат оцета за не най-удачния вариант за марината, тъй като стяга влакната на месото и ги изсушава.

Ако е развалено, това няма да помогне, особено ако бактериите и микробите са успели да проникват в дълбоките слоеве.

В някои случаи без марина няма да се мине, но не трябва да се надяваме за пълна реанимация на неликвидния продукт.

Не трябва да се купува месо с изтичащ срок на годност при промоции в големите магазини. Така вместо желания отдих получаваме допълнителни разходи за лечение на отравяния.

Пърженето като начин за приготвяне на храна

Може би един от най-вредните кулинарни навици, от които да се избавим по-скоро. Най-често пържим месните продукти – пилешко, риба, субпродукти. Но това е много вредно за здравето, тъй като при пържене се образуват опасни съединения – хетероциклични амини, които са с канцерогенни свойства.

Те предизвикват мутации в ДНК, които могат да повишат риска от развитие на рак.

Същото се отнася и за приготвяне на месо на грил, особено в съчетание с карамелизиран сос или марината.

Тандемът белтъчини и захар усилват процеса на гликиране с образуване на вещества, които във високи концентрации са способни да предизвикат развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и дори да влияят на когнитивните способности.

Затова е по-добре да избягваме пърженето като начин на приготвяне на храна.

Игнориране на рецепти със сурови зеленчуци и гъби

При заболявания на храносмилателните органи по-добре не се прекалява с технически необработени природни дарове, тъй като така се намалява риска от нежелани последствия във вид на подуване, спазми, дискомфорт и болки в корема. По-добре да се задушават на бавен огън.