Защо през лятото не трябва да спираме месото, маслото, яйцата, сиренето и изварата? Как да предотвратим стареенето на кожата, предизвикано от слънчевите лъчи, с помощта на хранителни продукти?

6 лесни правила за лятното меню на красотата

Какви храни трябва да ядем през лятото, за да съхраним здравето, красотата и младостта на кожата?

1.Белтъчни храни – месо, риба, яйца, извара

Не и полуфабрикати от тях. Белтъчините са основата за изграждането на мускулни, колагенови и еластинови влакна, които отговарят за еластичността на кожата.

От белтъчните храни в организма на човек постъпват както незаменими аминокиселини, които съставляват основа на структурата на колагена и на еластина, например, пролин и глицин, могат да се синтезират в самия организъм, така и незаменими аминокиселини, не се образуват в организма и задължително трябва да постъпват с храната, например, лизин – сирене, хайвер, риба, месо, извара, яйчен жълтък, соя, ядки.

От продуктите от животински произход се усвоява 2 пъти по-добре, отколкото от тези от растителен.

2.Витамини и микроелементи

Синтез на колаген и еластин – достатъчно сериозен процес, изискващ участието на много микроелементи и витамини.

Ето някои от тях – желязо /черен дроб на животни, яйчен жълтък, заешко месо, говеждо, миди, стриди, бобови, зърнени/, витамин С – шипки, облепиха, сладки чушки, киви, магданоз, зеле броколи и брюкселско, витамин Е – слънчогледово масло, ядки.

Следва да се погрижим и за това тези храни да присъстват редовно в менюто.

3.Фибри – за нормализиране на функцията на стомашно-чревния тракт

Неслучайно наричат кожата огледало на червата. Всички нарушения в стомашно-чревния тракт се проявяват под формата на обриви и придават на кожата нездрав оттенък – жълтеникав, сив.

Растителните влакна – фибрите, нормализират функциите на стомашно-чревния тракт и са субстрат за развитие на полезна микрофлора – полезни бактерии в дебелото черво.

Храните с голямо количество фибри – ябълки, зърнени, бобови. Ябълките са есенни плодове, през летния сезон се откриват повече вносни, чиито цени са доста завишени, затова е по-добре да ги заменим с други плодове, като например, с кайсиите.

Трябва обаче да внимание, тъй като са с високо съдържание на витамин А, с който лесно може да се предозира.

4.Мазнини

Неизменна част от структурата на кожата на човека. Недостатъчната употреба на мазнини задължително ще доведе до сухота на кожата, напукването ѝ.

И освен влошаването на външния вид, недостигът на мазнини увеличава риска от развитие на инфекциозни заболявания на кожата. Но и излишъкът от мазнини в менюто ще се отрази на кожата във вид на мазен блясък.

Източниците на мазнините от растителен произход са масла, ядки, авокадо, а от животински са яйчен жълтък, сирене, риба.

През горещите летни дни предпочитаме по-леки храни, затова могат да се комбинират – сирене, например, със зеленчуци, същото се отнася и за останалите.  

5.Храни с антиоксидантен ефект

При продължително излагане на силно слънце ултравиолетовите лъчи способстват за поява на признаци на фотостареене и на онкологични заболявания на кожата.

Това става чрез образуване на свободни радикали, които стимулират окислението на липидите и увреждат ДНК на клетките.

За защита помагат храни, които имат в състава си вещества – антиоксиданти – витамин С и Е, бета каротин, ликопен – шипка, червени домати, колкото по-наситен е цветът, толкова повече е ликопенът.

6.Вода и течности

За поддържане на воден баланс са необходими 1,5-2 литра течности в денонощието, равномерно разпределени през целия ден. Това включва и водата, която приемаме от всички храни, които ядем, не е само количеството, което директно приемаме.

По този повод бе проведено специално изследване, което доказа, че не е нужно да пием по 1,5-2 литра вода дневно, тоест да се наливаме, без да има нужда.

Достатъчно е да пием, когато изпитваме лека жажда, в противен случай натоварваме не само бъбреците, но и сърцето. Пиенето на много вода може да вдигне и кръвното, особено при по-възрастни, при които е нестабилно.

При горещо време или за хора със затлъстяване, интензивно занимаващи се със спорт количеството вода и течности на ден трябва да се увеличи.