Има няколко основни елемента на диетичното хранене и хубавото тяло. Ако ги опознаем и запомним добре, значи сме с поне една крачка по-близо до здравословното тегло и добре оформеното тяло.

Шест стъпки към по-доброто хранене

1-ва стъпка - постоянството. Много често се случва да нарушим диетата и да си кажем, че вече сме се провалили. Това обаче изобщо не е така. Тъкмо обратното - всеки има нужда от разпускане и малко разнообразие. Ако сте съгрешили с пържени картофи и голям сладкиш приемете, че понякога е нормално това да се случва и не е толкова фатално. Важното е след това да поемете пак по правия път и да не позволявате на малкото прегрешение да ви разсейва от целта.

Основи на диетата2-ра стъпка - закуска. Наистина е най-важното хранене за деня. Не излизайте от вашия дом без да сте хапнали нещо хранително, което да засили метаболизма и да ви даде енергия за през деня. Може да е банан, овесена каша, кисело мляко, но не излизайте с празен стомах. Това е гаранция, че по-късно през деня ще поемете толкова храна, колкото ви е нужна, но не повече.

3-та стъпка - клориите. Не се вманиачвайте по тях, но все пак хвърляйте по едно око върху етикета за да знаете какво изяждате. Ако нещо е прекалено калорично, пропуснете го. Някои храни пишат, че съдържат впечатляващо малко количество калории, но това е за определена порция.

4-та стъпка - диетите не работят. Това е гадната истина. Смъквате няколко килограма и хоп, ето ги отново. С малко бонус в добавка. Важно е да се смени стилът на хранене. Да се откажат някои доста по-калорични храни и да се вмъкнат други, по-диетични и по-засищащи.

5-та стъпка - редовното хранене. За да поддържате бърз метаболизъм имате нужда от малки порции храна по-често. Не оставяйте да минат повече от 4-5 часа между храненията. Яжте по 4-5 пъти на ден по малко и така ще слабеете. Освен това когато знаете, че след малко ще си похапнете още нещо ще сте по-малко склонни да преяждате.

6-та стъпка - фибрите. За да отслабнете яжте много храни с фибри. Самите фибри биват два вида - разтворими и неразтворими. Разтворимите се срещат в овесените ядки и бобовите храни. Те обират мазнините по пътя си през храносмилателната система. Неразтворимите действат различно, но също са много важни. Срещат се в плодовете и зеленчуците.