Дините и пъпешите започват да ни радват от рафтовете на магазините и от сергиите по пазарите. Но можем ли да си позволим да ядем дини през юли. Защо са опасни ранните дини и пъпеши?

Дини и пъпеши през юли – да ядем или по-добре да не го правим?

Най-уязвими на въздействието на нитратите на тези ранни плодове са бременните, децата и тези, които страдат от хронични заболявания. Но и напълно здравите хора също трябва да се замислят дали могат да консумират такива плодове.

Можем ли да купуваме дини и пъпеши през този месец, при все че остана около 1 седмица до неговия край?

Тези плодове се отглеждат на открито, като трябва да зреят на чист въздух под лъчите на палещото лятно слънце. Но дините и пъпешите, които сега се предлагат по магазини и пазари, са отглеждани по такъв начин, че изобщо не трябва да стигат до масата ви, не по-рано от началото на август.

За да се ускори растежа им, земеделските производители ги отглеждат под найлон обикновено или в оранжерийни условия. В резултат като лакомство стават достъпни, но не и безопасни.

При ускорен растеж – под найлон или в оранжерия, нитратите не успяват да се изхвърлят от плодовете и достигат големи концентрации, превишавайки нормата от 60 мг за килограм.

Дините и пъпешите, отглеждани по традиционния начин, успяват към момента на съзряването си самостоятелно да се отърват от нитратите и изкуствените торове, които получават от почвата.

С какво застрашават дините и пъпешите здравето ни през юли?

Нитратите в тях могат да предизвикат доста тежко отравяне на организма. Под въздействието на ензимите в чревната микрофлора, нитратите се превръщат буквално в хемоглобинова отрова.

Дори здрав човек, който е изял диня, бъкана с нитрати, може скоро да усети симптомите на сериозно отравяне и хипоксия, като не говорим вече за деца и бременни. Освен това нитратните съединения в ранните дини и пъпеши, способстват за натрупване на тежки метали в клетките на черния дроб и на бъбреците. Нитратите понижават усвояемостта във власинките на червата на полезни вещества, магнезий и витамин С – повече от 3 пъти.

Откъде идват дините и пъпешите през юли?

Ако се купите диня сега, можете да сте сигурни, че едва ли са отгледани от родни производители, а най-често са или от Гърция, или от Турция. На вкус такива дини почти не са сладки и могат да напомнят на трева.

По-воднисти са нашенските дини, които се отглеждат в долното течение на река Марица – в Любимец има най-много, цветът на вътрешността е бледо розов, а пъпешът е бледо зелен, по нищо не прилича на истински, който е с жълто-оранжев цвят.

Вносните ранни дини и пъпеши съдържат нитрати, тъй като се отглеждат в условия, които съвсем не са приспособими за тяхното пълно съзряване.

Как да проверим динята за нитрати?

Признаци на диня, която няма нитрати

  • Наличие на жълто петно – страната, на която плодът е лежал на земята;
  • Ярко изразен цвят на линията на кората на динята;
  • Наличие на тихо трясък при стискане на динята;
  • Кората трябва лесно да се наранява, ако подраскате с нокти;

Признаци на нитрати в динята

  • Пуснете ненарязаната диня в съд с вода, ако потъне и отиде на дъното, то тогава количеството нитрати в нея е много високо;
  • Гладък е срезът на динята, ако има нитрати, а ако няма, е неправилен;