Какво е дисфагия?

Дисфагия представлява затруднено преглъщане. Но понякога е трудно за хората да различат това състояние от  одинофагията, която представлява болезнено преглъщане. Например полепването на храна по хранопровода може да предизвика болка. Технически това е дисфагия, но засегнатите хора могат да я описват като болезнено преглъщане или одинофагия.

Въпреки това е важно да се направи разграничение между двете състояния, тъй като причините за всяко от тях могат да бъдат доста различни. Когато дисфагията е лека, това може да накара засегнатия да спре да се храни само за минута и да отпие няколко глътки вода. Но когато е тежка засегнатият е възможно да не е в състояние да си набавя достатъчно количество калории.

Какви са симптомите на дисфагия?

Една част от засегнатите се затрудняват да преглъщат, както по-твърда храна, така и течности. Докато в други случаи затрудненията възникват само при опит за преглъщане на твърда храна. Но от време на време засегнатите също могат да срещат затруднения при преглъщане на течности.

 • Ако храната се задържи, по-често течности, гълтането може да предизвика кашлица поради навлизането ѝ ларинкса – горната част на трахеята или по-надолу – в белите дробове.
 • Ако по-твърда храна се задържи в долната част на гърлото, може да предизвика задавяне и това да попречи на дишането.
 • Ако твърдите хранителни частици се задържат в хранопровода, засегнатият усеща силен дискомфорт в гърдите.
 • Ако храната остане в долната част на хранопровода, може да бъде повърната през нощта. Засегнатите се събуждат от кашлица и задушаване поради това че храната е навлязла в гърлото, ларинкса или белите дробове.
 • В по-редки случаи след поглъщането на храната, тя бива почти веднага повърната.

Какви са причините?

Клиничното състояние се причинява от нарушение при някой от етапите на преглъщането. Преглъщането се извършва на три етапа. На първо място сред възможните причини е възможна анатомична обструкция при преминаването на храната. На второ място са възможни функционални отклонения на нервите на мозъка, гърлото и хранопровода, чиято функция е да координират различните етапи на преглъщане. Също така е възможно състоянието да се дължи на изменение на мускулите на хранопровода.

Лечение на дисфагия

В повечето случаи се назначава физиотерапия. Този тип терапия може да се състои в препоръки като например:

 • Промяна на позицията на главата по време на хранене;
 • Упражнения, които са насочени към укрепване на мускулите, които участват в процеса на преглъщане и координационни упражнения за езика, устните и челюстта.

Ако засегнатият има симптоми на гастроезофагеаленрефлукс /ГЕРБ/ трябва да:

 • Избягва да се храни преди лягане;
 • Откаже цигарите;
 •  Веднага след хранене трябва да се изправи и при хранене да поддържа гърба си в изправен;

Лечение с медикаменти

Симптомите на рефлукс като киселини, ако засегнатият има такива оплаквания се лекуват с лекарства за намаляване на стомашната киселина като например:

 • Антиациди;
 • Н2-блокери като низатидин, фамотидин, ранитидин и др.
 • Инхибитори на протонната помпа като езомепразол, ланзопразол, омепразол и др.

Засегнатите с ахалазия или други нарушения в моталитета на хранопровода, могат да се лекуват с лекарства, които отпускат долния езофагеаленсфинктери. Това са нитратни препарати като изосорбитдинитрат и блокери на калциевите канали например нифедипин и верапамил. Тези лекарства не са винаги ефективни и се налага хирургическа интервенция.