Какво е дисфагия?

Дисфагия представлява затруднено преглъщане. Но понякога е трудно за хората да различат това състояние от одинофагията, която представлява болезнено преглъщане.

Например полепването на храна по хранопровода може да предизвика болка. Технически това е дисфагия, но засегнатите хора могат да я описват като болезнено преглъщане или одинофагия.

Въпреки това е важно да се направи разграничение между двете състояния, тъй като причините за всяко от тях могат да бъдат доста различни.

Когато дисфагията е лека, това може да накара засегнатия да спре да се храни само за минута и да отпие няколко глътки вода. Но когато е тежка засегнатият е възможно да не е в състояние да си набавя достатъчно количество калории.

Какви са симптомите на дисфагия?

Затрудненията при преглъщането са разнообразни и могат да се проявят по различни начини. Една честна симптом на дисфагията е трудността при поглъщането на твърда храна.

Засегнатите хора често ще усетят, че храната се задържа в гърлото или хранопровода, преди да достигне до стомаха. Този проблем може да бъде много дразнещ и болезнен, като доведе до неудобство и стрес при храненето.

Дисфагията може също така да засегне и способността на човека да пие течности. Някои хора с дисфагия могат да изпитат затруднения при поглъщането на вода, сокове или други напитки.

Този симптом може да бъде особено опасен, тъй като дехидратацията може да настъпи при недостатъчното приемане на течности.

В някои случаи засегнатите лица могат да срещнат затруднения само при опит за преглъщане на по-твърда храна. Това може да бъде свързано със специфични проблеми в хранопровода или гърлото, които засягат само определени видове храна.

Един от сериозните рискове при дисфагията е, че храната може да се задържи и да предизвика кашлица, когато се опитва да мине през горната част на трахеята или дори по-надолу в белите дробове.

Това може да доведе до задушаване и да представлява реална опасност за живота на засегнатите лица. Поради това е важно да се търси медицинска помощ и да се установи причината за затрудненията при поглъщането.

Също така, ако по-твърда храна се задържа в долната част на гърлото, тя може да предизвика задавяне и това да попречи на нормалното дишане. Засегнатите лица могат да изпитат страхотен страх и тревожност поради този риск.

Засегнатите лица могат също да усетят силен дискомфорт в гърдите, ако храна или течности се задържат в хранопровода. Това може да бъде болезнено и да доведе до горещина или чувство на стеснение в гърдите.

В по-редки случаи след поглъщането на храната, тя бива почти веднага повърната. Това може да създаде цял низ от проблеми, включително лошо храносмилане, загуба на тегло и недостиг на хранителни вещества. Този симптом може да настъпи поради нередности в хранопровода или проблеми със стомашната киселина.

Обаче е важно да се подчертае, че дисфагията е медицинско състояние, което може да бъде обусловено от различни причини. Тя може да бъде свързана със заболявания на гърлото, главата, шията, стомаха или дори неврологични проблеми. Затова, за да се разбере точната причина и начинът на лечение, е необходима консултация с лекар.

За да се диагностицира дисфагията, лекарите използват различни методи, включително рентгенови снимки, компютърна томография и ендоскопия.

Последната позволява директно виждане на горните части на хранопровода и гърлото и често се използва, за да се установи причината за затрудненията при преглъщането.

Какви са причините?

Клиничното състояние се причинява от нарушение при някой от етапите на преглъщането. Преглъщането се извършва на три етапа.

На първо място сред възможните причини е възможна анатомична обструкция при преминаването на храната.

На второ място са възможни функционални отклонения на нервите на мозъка, гърлото и хранопровода, чиято функция е да координират различните етапи на преглъщане. Също така е възможно състоянието да се дължи на изменение на мускулите на хранопровода.

Лечение на дисфагия

В повечето случаи се назначава физиотерапия. Този тип терапия може да се състои в препоръки като например:

  • Промяна на позицията на главата по време на хранене;
  • Упражнения, които са насочени към укрепване на мускулите, които участват в процеса на преглъщане и координационни упражнения за езика, устните и челюстта.

Ако засегнатият има симптоми на гастроезофагеаленрефлукс /ГЕРБ/ трябва да:

  • Избягва да се храни преди лягане;
  • Откаже цигарите;
  • Веднага след хранене трябва да се изправи и при хранене да поддържа гърба си в изправен;

Лечение с медикаменти

Симптомите на рефлукс като киселини, ако засегнатият има такива оплаквания се лекуват с лекарства за намаляване на стомашната киселина като например:

  • Антиациди;
  • Н2-блокери като низатидин, фамотидин, ранитидин и др.
  • Инхибитори на протонната помпа като езомепразол, ланзопразол, омепразол и др.

Засегнатите с ахалазия или други нарушения в моталитета на хранопровода, могат да се лекуват с лекарства, които отпускат долния езофагеаленсфинктери.

Това са нитратни препарати като изосорбитдинитрат и блокери на калциевите канали например нифедипин и верапамил. Тези лекарства не са винаги ефективни и се налага хирургическа интервенция.