От Университета на Южна Калифорния съобщават за влошаване на здравето при повечето хора, след като по време на пандемията преминават към дистанционна работа.

Защо дистанционната работа може да съсипе здравето

В проучване, посветено на влиянието на работата у дома върху физическото и психическото състояние, вземат участие около 1000 участници.

Според получените данни, работният ден на хората, които преминали към дистанционна работа, се увеличил с 1,5 часа. И повече от 64% от анкетираните съобщават, че в периода на дистанционна работа от дома са получили един или няколко нови проблеми със здравето.

При почти ¾ - 75% се развиват минимум 1 психически проблем. Най-често за нарушения за физическото и психическото здраве съобщават жени-служителки с немного висока заплата, по-рядко работници-мъже с високи заплати.

Работещите дистанционно жени изобщо по-често се оплаквали от депресивни проявления.

Родителите, които си стояли у дома, за да гледат малките си деца в бебешка възраст, съобщават за по-малко проблеми с психиката, но също се оплаквали от психическото си здраве.

Как гледането на деца влияние на дистанционната работа

Гледането на деца на яслена възраст давало повече физическо здраве, но също било свързано с повишен риск от развитие на проблеми и с психиката на родителите.

Тийнейджърите в семейството понижавали рисковете за здравето на работещите от вкъщи родители.

Само 1/3 от работещите от вкъщи можели да правят това от отделно помещение. Не по-малко от 47,6% от останалите били принудени да споделят работното пространство с другите членове на семейството.

Почти ¾ от анкетираните адаптирали времето си за работа от вкъщи спрямо другите хора, и в тази група са най-многото оплаквания от проблеми със здравето. Тези, на които не им се налагало да се адаптират към останалите си близки, се оплаквали по-рядко.

Концентрацията у дома е много по-трудна, отколкото в офиса, особено когато наоколо има малки деца.

Домашните любимци по никакъв начин не влияели върху здравето на своите работещи дистанционно стопани.

Хората, която закономерно е свързана с повече физически натоварвания, закономерно започнали да се движат повече. Увеличаването на обемите храна и намаляване на нейното качество довело както до влошаване на физическото, така и на психическото здраве.