Лягането с грим и пушенето са много вредни за кожата – за това знаят много от нас, но има и други много неочаквани външни фактори, които влияят на нейното състояние доста негативно.

За щастие, с това можем да се борим.

Кои са най-големите врагове на женската красота

1.Заседнал начин на живот

През лятото се стремим колкото се може по-често да сме навън, но през есента се разхождаме по-рядко. Времето е по-често, мрачно и мъгливо, стъмва се рано, да, и притесненията от пандемията не предразполагат към разходки.

Голяма част от времето си прекарваме на работа, често стоим пред компютъра, което не се отразява по най-добрия начин на здравето.

Това влияе и на кожата – тя не се насища с кислород както следва и не получава други хранителни вещества в необходимото количество.

Ако сухотата на кожата и нездравият цвят на лицето са се превърнали в постоянните ни спътници, замислете не влияе това и на заседналия начин на живот.

Какво да правим

Не е задължително да се записваме незабавно на фитнес – просто трябва да се движим повече. Танцувайте у дома, разхождайте се в парка, откажете се от асансьора или се разходете пеша, като слезете една спирка по-рано, преди работа.

Най-важното е това да се прави редовно.

2.Твърда вода

За здравето и красотата са важни чистотата и състава не само на тази вода, която пиете. Има значение и това с каква вода се миете.

Твърдата вода, с повишено съдържание на соли, не осигурява нито правилно почистване, нито овлажняване и може сериозно да навреди на бариерната функция на кожата. От такава вода е възможно да се появи раздразнение и сърбеж.

Какво да правим

По възможност се мийте с филтрирана или бутилирана вода и използвайте козметика с овлажняващи компоненти – хиалуронова киселина, провитамин В5, витамин Е, алантоин, растителни масла.

По какво да познаем, че водата е твърда? В нея средството за почистване по-трудно се разпенва, а след тази процедура навярно ще почувствате сухота и стягане на кожата.

Добра алтернатива е използването за миене, освен филтрирана или бутилирана вода, кубчета лед, особено замразена отвара от билки.

Необходимо е да се спазва внимание – прекомерното използване на лед може да направи кожата суха и обезводнена, особено ако преди това и без това е била суха.

Съществува също и безводен метод, но е подходящ далеч не за всички. В този случай е много важно да се подбира почистващо средство по тип и потребност на кожата.

Особено сега, когато навън е вече студено, а в помещенията е горещо.

3.Мръсен въздух

Ако не живеете някъде високо в планината, навярно чувствате върху себе си последствията от съвременната екологична ситуация. И не става въпрос само за здравето като цяло – негативно влияние изпитва и кожата, която губи влажност, лющи се, страда от пигментация и раздразнения.

Различните елементи на замърсения въздух, включително и на азотния диоксид, могат да предизвикат преждевременно увреждане на клетките, и като следствие да провокират преждевременно стареене на кожата.

Освен това замърсяващите агенти, съдържащи се във въздуха на големия град, просто се отлагат на кожата. И като следствие – разширяване на порите, усилено образуване на себум и поява на акне.

Какво е решението

Всеки път, когато се прибираме у дома, трябва веднага да си мием ръцете. Същото правило се отнася и за лицето.

За ден в слой козметика се отделят милиони частици вредни вещества, запушващи порите и разрушаващи защитния слой на кожата.

Следва да приемаме достатъчно продукти с антиоксиданти – пресни плодове и зеленчуци и плодове, а също и сьомга, скумрия, чай и черен шоколад, и да не забравяме за козметиката с витамин Е и С в състава.

Необходимо е също така по-често проветряване на дома, и по възможност да се спи на полуотворен прозорец.

4.Недостатъчно сън

Основната функция на съня е отдих и възстановяване. Не се наспивате – не се възстановява и кожата – нейната бариерна функция се влошава, нивото на влажност се понижава, а образуването на себум – обратно.

Синини под очите, обезводняване – това са обичайните последствия от недоспиването. Освен това, липсата на сън неблагоприятно се отразява на организма като цяло, което в много близка перспектива продължава да се отразява на облика ни.

Какво е решението

Препоръчително е да спим по 7-8 часа на денонощие, и да не си обещаваме, че ще си отспим през уикенда. Да се стараем да си лягаме по едно и също време. И ако разглеждането на социалните мрежи преди лягане, се е превърнало в навик, то по-добре да опитаме да се справим с него, тъй като може да ни навреди.

5.Постоянно носене на маски

Защитните маски станаха изключително търсени на фона на COVID-19 пандемията, и могат при продължително използване да предизвикат зачервяване, парене, мравучкане на кожата.

Освен това, в състава на маските често влизат пропиленовите влакна, които повишават чувствителността на кожата.

Ако носите маската продължително време, лицето под нея се поти, а заради триенето е възможно да възникне раздразнение, в някои случаи е възможно да се стигне и до контактен дерматит.

Ако виждате последствията от носене на маски на лицето, следва да преминем към супермеки почистващи средства без парфюми и оцветители и овлажняващи кремове. Освен това проблемът може да се реши с разкрасителни липиди в състава – керамиди, холестерол, мастни киселини – омега-6 и омега-9.

Своевременно следва да се откажем от плътните и постоянни тонални средства, които допълнително могат да раздразнят и да изсушат кожата.

Предпазните маски, за съжаление, не са полезни за кожата, но негативният ефект може да се минимизира, благодарение на прости правила.

Първо, следва да се спазва хигиена. Това очевидно не се има предвид от всички – еднократните се сменят на всеки 3 часа, многократните – следва да се перат редовно. По-добре да разполагаме с няколко маски за многократна употреба, за да можем да ги сменяме със същата периодичност, както и еднократните.

Второ, да предпочитаме маски, които не са толкова травматични за кожата. За най-безобидни се смятат обикновените от трислойния материал.

Притежава високи абсорбиращи свойства и не пропуска течности, химически съединения, и мазнини. Такива маски се продават само по аптеките и са регистрирани като медицински.

Трето, ако от маските са се появили раздразнения или увреждания на кожата, е необходимо използване на продукти за възстановяване на епидермиса.

Например, увреденото се обработва със средство с пантенол в състава. Това следва да се прави само при вече съществуващи проблеми.

Ако кожата е в състояние да издържа на триенето на маските, по-добре да се премине към мека грижа с акцент върху защита и овлажняване.

Задължително следва да се мие кожата на лицето след дълго носене на маски, да се използва леко средство за почистване без ароматизатори, а след това и с овлажняващ крем.

6.Липса на средства със слънцезащитен фактор

И през зимата трябва да се използват, особено когато навън има сняг и грее слънце. Освен това слънцезащитните кремове овлажняват кожата, а ако има запрашаване на въздуха, това са допълнителни фактори, които водят до изсушаване и раздразнение на кожата.

7.Промени в температурите

Режимът – студена улица-топло помещение, е истинско изпитание за кожата. Когато излизате навън, кръвоносните съдове на кожата първо се свиват, за да запазят топлината, а след това се разширяват – това е естествена реакция на понижението на температурата.

След известно време кръвоносните съдове се връщат към изходното си състояние, но колкото по-често излизаме навън, толкова по-често кожата изпитва истински шок.

Губи способност за бърза и ефективна регенерация, което още повече влошава усвояването на хранителните вещества от козметичните средства, и тяхната еластичност се нарушава.

Какво е решението

При ветровито и студено време е по-добре да се използват бариерни и козметични средства, които помагат за възстановяване на естествената защита на кожата. У дома по-добре да сложим овлажнител за въздух и да следим за нивото на влажност – нормата е от 30 до 50%.

Декември обикновено се характеризира с повишена влажност на въздуха, може би най-високата от всички останали месеци в годината.

8.Неправилна грижа

Задачата на козметичната грижа е да се удовлетворят всички потребности на кожата. Ще бъдем късметлии, ако неправилно подбраните средства или процедури, например, агресивното ексфолиране, ще бъдат безполезни само за нея.

В противен случай рискуваме да се превърнем в постоянни клиенти на дерматолозите. Алергии, поява на пигментни петна или възпаления – това са чести последствия на неправилната грижа.

Не следва да игнорираме основните етапи на ежедневната грижа за кожата. Това е почистване, тонизиране, овлажняване, а ако редовно използвате декоративна козметика, то и демакиажът е първият в списък.

Не използвайте средства, на които кожата ви реагира негативно, тъй като няма да успее да привикне към тях.

Ако не успеете да разберете по опитен път каква козметика  е подходяща за вас, е по-добре да се консултирате със специалист. Дерматологът ще определи какъв е типът на кожата ви и ще помогне за подбор на козметични средства, а също и ще ни обясни как правилно да го използваме.

Сега, когато влиянието на външните вредни фактори се усилва, кожата ни има нужда от особена защита и специална грижа. В такъв случай помагат гел серумите, които не съдържат вредна козметика и са подходящи за чувствителна кожа.

Помага за възстановяване на естественото pH на кожата, способства за регенерация на епидермиса и спомага за борбата с обезводняването.

Вулканичната термална вода и хиалуронавата киселина в тези средства не само овлажняват кожата, но и задържат водата вътре.

Преди да започнем да използваме козметични средства е добре да се консултираме с дерматолог, който да определи от какви точно се нуждаем, и имаме ли проблем с кожата или просто си внушаваме.