След достигането на абсолютен рекорд от 330 нови заразени данните от петък показват понижение на новите заразени при увеличаване на PCR тестовете – до над 4500, което води и до по-малък процент на положителните проби.

Излекуваните сравнително малко, спад при новите заразени

Общият брой на тестовете надминава 170 000, за да достигнем праг от 30 000 тестове на 1 млн. население, са необходими още около 40 000. С тези темпове на тестване това ще отнеме около 2 седмици.

Приетите в болница леко се понижават в сравнение с вчера, намалението е незначително, но все пак може да се посочи като положителна тенденция.

Заболелите в тежко състояние се повишават, но все пак остават на сравнително ниски нива, в сравнение с началото на епидемията, когато заразените на дневна база бяха много по-малко, но пък в интензивни отделения повече.

Причина за това може да е по-добрата подготовка на лекарите, които разполагат с правилния протокол за лечение и не се допуска приетите да стигнат до тежко състояние.

Излекуваните остават сравнително малко, едва 79 на фона на големия брой нови заразени., затова и петък е преломен ден за епидемията у нас.

Обрат – активните надминаха излекуваните от COVID-19

Напредъкът с преборилите инфекцията постигнат до сега е неутрализиран, като активните случаи се увеличават до 3389, а общият брой на излекуваните вече е по-малко 3308.

Не се разминаваме и със случаи на летален изход, като те се увеличават с 5 и общо достигат 267.

Ситуацията в страната показва, сякаш отслабване на обхвата на епидемията. В петък повече области са без нови заразени, общо 6, като активните 22.

Първенството по нови положителни продължава да държи столицата с 98, на второ място е Пловдив с 43 или с 1 повече от вчера. В област София-град спадът е доста значим – с над 40 или с над 30%, докато в Пловдивско вървят нагоре заразените.

Пловдивско вече е и на второ място по лабораторно потвърдени от началото, след като 2 поредни се установяват по над 40 нови с COVID-19.

Благоевград вече е на 3-то място по заразени, след като измества морската столица, там новите намаляват до 18.

На 4-то място с по 15 нови заразени са 2 области. Изненадващо Добрич отчита своеобразен бум, макар и в областта до момента да са общо 53 лабораторно потвърдените за коронавирус.

С 15 нови с коронавирус е и област Плевен, където общият брой на потвърдените достига 344.

След това е Софийска област с 12 нови заразени, възможно е да се касае за дифузно разпространение, а не конкретно свързано с огнище.

3 са областите, в които се установяват по 11 нови заразени, това са Бургас, възможно е да има връзка с морските общини, Кюстендил – дали отново не се дължи на квартал Изгрев в областния център.

В Пазарджик разпространението е на навсякъде, трудно се установява връзка между заразените.

Някои области са без нито един нов заразен

Останалите области са с под 10 заразени, като Велико Търново е с 8, огнището там покрай бала се превърна в основно ядро за разпространение на вируса в областта.

В Русенско, където и кметът се зарази, новите са 7, но общият брой остава сравнително малък на фона останалите по-големи градове.

При медицинския персонал нарастването на заразените е доста значимо. 14 разлика нагоре отчита информационната система в раздела за медиците – от 490 до 514.

Според данните, които са изнесени 5-ма лекари са заразени и също толкова медицински сестри, 1 санитар и останалите са в категория други, това са лица, които работят в лечебни заведения.

Без промяна остават заразените по възрастови категории, най-много сред заразените са от 50 до 59 години – 1277, по-малко са тези от 40 до 49 г. – 1184, а на трето място с 1090 са от 30 до 39 години.

Недостатък на информационната система е, че не отчитат какво е разпределението на заразените по пол.

Не е изключено нарастване на заразените, заради протестните демонстрации, които започнаха да се провеждат в четвъртък и се разраснаха в петък.

От протестните демонстрации в САЩ заразените се увеличиха и до момента заболеваемостта не може да се постави под контрол.