„Добрият” холестерол през годините на неговото изучаване си създаде репутация на пазител на здравето на сърцето. Противодейства на увреждания, предизвикани от други липиди, основни от които са липопротеин с ниска плътност, или с „лош” холестерол.

С повишаването на нивата лошия холестерол е свързан по-висок риск от сърдечно-съдовите заболявания и техните усложнения – инфаркт и инсулт.

Но какви трябва да са нивата на различни фракции на липиди в кръвната плазма, може ли чрез хранене и корекция на начина на живот, приемът на лекарства да влияе на тяхната концентрация?

Фракции холестерол в кръвната плазма

Редица изследвания, проведени през последните няколко години, разкриват потенциална полза за здравето на по-високи стойности на „добрия” холестерол.

Сред основните предимства е способността на добрия холестерол е да отстранява „лошия” от стените на кръвоносните съдове.

Плаката холестерол, образувана от отлаганията на липопротеини с ниска плътност – основни виновници на сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти.

Днес се смята, че повишаването на нивата на добрия холестерол може да спомогне за предотвратяване на сърдечни пристъпи и инсулти. Отлага се доста във времето настъпването на сериозни усложнения на исхемична болест на сърцето.

Все повече са доказателствата, че конкретни методи за повишаване на нивата на добрия холестерол са с голямо значение, отколкото самата негова концентрация в кръвта.

Ролята на холестерола за тялото

Кръвта е многокомпонентна, течна тъкан на тялото, която не само осигурява кислород на тъканите, но и активно участва в обмяната на веществата.

Холестеролът в кръвта има много важно значение за здравето. Например, от него се синтезират стероидни хормони, участва в образуването на мембрани на клетките.

При много хора кръвта се съдържа много повече холестерол, отколкото е необходимо на организма.

До голяма степен това е свързано с особеностите на храненето, заседнал начин на живот, заседнал начин и генетична предразположеност към хиперхолистеринемия.

Холестеролът – това е мастно съединение, което трудно се смесва с кръвната плазма.

За разрешаването този проблем и холестеролът да бъде доставен до различни органи, организмът го пренася по кръвоносните съдове с помощта на белтъчни частици, образуващи комплекси с липидите.

Това са познатите на всички нас „лош” холестерол и „добър” холестерол. В комбинация с тях холестеролът свободно се придвижва из кръвообращението.

Влияние върху здравето

Липопротеини с ниска плътност и такива с висока плътност и оказват различно влияние на здравето на тялото. Например, химическата структура на лошия холестерол му позволява да се отлага по кръвоносните съдове.

С времето това води до образуване на мастни плаки в артериите, съществено се свива техния лумен, нарушава се тяхната еластичност и се формира склонност към образуване на тромби.

Този процес е известен като атеросклероза – водеща причина за исхемична болест на сърцето и увреждане на кръвоносните съдове, провокации на сърдечните пристъпи и инсулти по целия свят.

От друга страна, липопротеините с висока плътност действат като химическа прахосмукачка, като изтеглят холестерола от стените на кръвоносните съдове и го транспортират към черния дроб, където се разпада.

Ако балансът между добрата и лошата фракция се наруши, се развиват сериозни метаболитни разстройства и болести.

Ниво на добрия холестерол за профилактика на болести

Веднага щом се установява позитивният ефект на добрия холестерол за здравето, се препоръчва на мъжете да се стремят към липопротеини с висока плътност над 1,03 ммол/л или 40 мг/дл., а за жените – 1,29 ммол/л или 50 мг/дл.

Определено рискът от развитие на инфаркт е много по-висок, когато нивото на добрия холестерол се понижи под препоръчителните стойности.

Също е установено, че при хора с липопротеини с ниска плътност над 1,55 ммол/л, или 60 мг/дл рискът от сърдечни пристъпи и инсулти е по-нисък. Нивата на липопротеините с ниска плътност с ниска плътност съвсем не е идеален показател за риск от формиране на сърдечно-съдови заболявания.

Помагат ли храненето или лекарствата

За предразположените към висок риск от сърдечно-съдови заболявания, заради неблагоприятна наследственост, при наличие на диабет или високо кръвно, статините може да са полезни. Високите стойности на добрия холестерол са показател за здравословен начин на живот.