Какви могат да са разликите между структурата на вътрешните органи на жени и мъже, освен при половите? Такива обаче има. Разбира се, женското сърце по нищо не се отличава от мъжкото, но е с по-малки размери, а това означава и по-малки параметри на неговите вътрешни камери.

За него са характерни и по тънки стени, които камерите разделят. Женското сърце бие по-бързо, но все пак изпомпва по-малко кръв от мъжкото.

В минутите на вълнение при жените честотата на сърдечния ритъм се увеличава, а за мъжете е по-характерно повишаване на артериалното налягане.

Какво отличава мъжкото от женското сърце

Исхемична болест на сърцето

Това заболяване се привежда за сравнение на мъжко и женско сърце неслучайно, тъй като то съставлява 90% от всички заболявания на сърдечно-съдовата система, тоест е най-разпространено сред патологиите на сърцето и на кръвоносните съдове.

Исхемичната болест на сърцето е една от основните причини за смъртност и за загуба на трудоспособност и е важен медицински проблем на 21 век.

В основата на нейното развитие е хиперхолистеринемия, която предизвиква отлагане на плаки холестерол по стените на кръвоносните съдове.

С времето те се натрупват, вкостяват се, все повече артериите се свиват и се възпрепятства нормалното кръвообращение.

В резултат артерията се разкъсва, а на това място се формира тромб. Напълно се запушва лумена на кръвоносния съд и се стига до сърдечен пристъп.

Този процес протича по различен начин при мъже и жени. Какви са разликите в симптомите, рисковите фактори и другите особености? Ето кои са те:

  • Жените имат собствени рискови фактори – за разликите във физиологията факторите, допринасящи за повишаване на вероятността от исхемична болест на сърцето са повече. Сред тях са ендометриоза, синдром на поликистозните яйчници, гестационен захарен диабет и хипертония, развиващи се при износване на бебе.
  • Полът определя възрастта за познанството с болестта – жените, които страдат от сърдечно-съдови патологии са защитени от хормона естроген. При мъжете също ги има, но в много по-малки количества, затова има риск от развитие на болестта много по-рано, отколкото при жените.

При последните вероятността се повишава при настъпване на климакс, когато нивото на естрогена в организма, се понижи. Средно инфарктът на миокарда при жените се случва на 70-годишна възраст, а при мъжете по-рано – на 66 години.

  • Разлики в симптомите на инфаркта – симптоматиката на сърдечния пристъп при жените до известна степен се различава. Мъжете най-често се сблъскват с притискаща болка в гърдите. Жените също я изпитват, но практиката показва, че признаците на застрашаващото живота състояние започват да се появяват дълго преди инфаркта на миокарда.
  • Затруднения при поставянето на диагноза при жени – ангиография, която показва функционалното състояние на кръвоносните съдове, остава основен метод за диагностика на свиване и запушване на големите съдове на сърцето. Но исхемичната болест на сърцето при жени често засяга малките капиляри, които не се виждат при изследване.
  • Разлики в последствията от инфаркт – практиката показва, че жените понасят по-тежко сърдечен пристъп и се нуждаят от по-продължително възстановяване. Лекарите свързват това със самоотвержеността на жените, тяхната преданост към семейство и деца, които поставят над собствената болест.
  • Риск от повторен инфаркт – и тук статистиката не е в полза на нежния пол. Повече рискуват от мъжете да се сблъскат с повторен инфаркт в рамките на година.

Как можем да се предпазим

Въпреки половите различия профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания и на сърдечния пристъп е идентична. Първо, трябва да се справим с вредните навици. Пушенето е и си остава основен провокиращ атеросклероза фактор, а също и исхемична болест на сърцето.

Механизмът на развитие е доста сходен и е свързан с отлагане на плаки холестерол в лумена на кръвоносните съдове. Алкохолизмът е провокиращ фактор за развитие на артериална хипертония, която влече след себе си други заболявания на кръвоносната система.

Заседналият начин на живот заедно със затлъстяването е в списъка с рисковите фактори за повечето от сърдечно-съдовите заболявания, затова задължително трябва да се съобразяваме с какво се храним.