Здравните власти на Калифорния обявиха, че електронните цигари носят заплаха за здравето ви и трябва да бъдат строго регламентирани като тютюневите изделия.

Така Калифорния се присъедини към други щати в САЩ, които се борят срещу бързо развиващата се индустрия на електронните устройства за пушене.

Електронните цигари отделят канцерогенни химикали и потребителите им се пристрастяват към никотина. Непрекъснато се правят изследвания, които показват последиците за здравето от дългосрочната им употреба.

В изпаренията от е-цигарите е открита свръхтоксичната молекула акролеин, която при някои марки цигари е в по-високи нива, в сравнение с обикновените цигари.

Акролеинът е химично съединение от групата на ненаситните алдехиди. Той намира приложение като биоцид и хербицид в промишлеността.

Неговата молекула е 40 пъти по-токсична от хидроген цианида, който се е използвал като химическо оръжие по време на Втората световна война. Акролеинът има силно негативно влияние върху всички лигавици на човека.

Проведеното изследване установява още, че повечето модели електронни цигари нямат обезопасителен  механизъм, който да контролира нивото на вдишвания никотин.

Това е много опасно, защото в някои от пълнителите се съдържат много високи концентрации на никотин, който ако бъде вдишан от дете, може да доведе до летален край.

„Нови поколения от млади хора ще станат никотинови наркомани, ако продуктите остават до голяма степен нерегулирани”- казва Рон Чапман, член на калифорнийските здравни власти.

„Без съмнение е вероятно, че борбата с тютюневите изделия, която се води почти две десетилетия в Калифорния, може да бъде напразна, благодарение на електронните цигари” се казва в доклада.

Електронните цигари затоплят течния никотин и след това вие вдишвате пречистените от катран и други химикали пари. Създателите на е-цигарата казват, че използвайки техните продукти, вие намалявате риска от заболявания и те са далеч по-безопасно от тютюна.

С електронната цигара по никакъв начин не се премахва условният рефлекс на пушача, а това е съществена част от пътя от тоталното отказване от тютюневия дим. Изследванията показват, че дори и непушачите, които стоят в помещение, в което се пуши, поемат толкова вредни вещества, колкото, ако са изпушили пет цигари.

Григорий Конли, председател на група, която се застъпва за електронните цигари, заяви в имейл.” Пушачите заслужават достоверна и точна информация за относителните рискове от различни никотинови изделия, не истерия и предположения, базирани на недостоверни доклади.

Докладът на Калифорния призова за ограничения в търговията и продажбата на електронни цигари, защита срещу случайно поглъщане на течен никотин и разяснителна кампания за опасностите от използването на електронни цигари.

В Калифорния вече е забранена продажбата на електронни цигари на непълнолетни от 2010 година насам.

Щатски сенатор въведе законодателство, тази седмица, че ще регулира електронните цигари като тютюневи изделия и ще забрани употребата им на обществени места, като например болници, барове и училища. Подобен законопроект бе победен миналата година над опозиция от тютюневите компании.

В други части на САЩ, включително Оклахома, Тенеси и Арканзас, вече са издадени бюлетини, предупреждаващи използването на електронни цигари.

И въпреки всички мнения, бизнесът отчита засилен интерес към електронните цигари. Проучване потвърждава, че много хора си купуват тези изделия именно заради забраната за пушене на закрито. Голяма част от хората съчетават електронната цигара с пушенето на цигари, когато са навън или вкъщи.