Докато светът все още се бори с пандемията и вариантите на доминиралия през последните 2 години вирус, в някои региони на света се наблюдават епидемични взривове на нови заболявания, които безпокоят експертите по здравеопазване, както и обществеността.

Тези инфекции са с относително локален характер от гледна точка на мащаба, но и без това пострадалата инфраструктура на здравеопазването може да бъде претоварена.

Освен това, всички неизвестно плаши, особено ако болестта се отнася за деца, какъвто е новият доматен грип, от който боледуват само малчугани.

Индийският щат Керала съобщава за загадъчна болест при деца с кожен обрив, което е тревожно на фона на маймунската шарка, разпространяваща се в САЩ и Европа.

Що за нова болест е доматеният грип, който засяга малки деца

Доматен грип или доматена треска

За първи път тази болест е регистрирана в гранични села на щата Керала в Индия, а след това се разпространява и в други райони. Първият случай на заболяване на 4-годишно дете е регистриран на 6 май.

Експертите са убедени, че повод за паника няма – представители на органите по здравеопазване са се свързали с местни специалисти и учреждения, когато броят на случаите започва да се увеличава.

Създадена е група за мониторинг на селата, съобщаващи за случаи на доматена треска, и изпращат медицински работници за повишаване на осведомеността за заболяването.

Заразените деца са изолирани. Няма поводи за паника, заявява министърът на здравеопазването на щата.

Въпреки изявлението, в последно време броят на установените случаи нараства до сто. Новата треска се нарича доматена, защото на кожата и на лигавиците на болните се образуват червени мехури, болезнени, сърбящи, заразни и напомнящи на маймунска шарка.

Симптоми на доматен грип при деца

Обрив, кожни раздразнения и обезводняване са сред най-разпространените симптоми на инфекцията при деца. В различни места по тялото се появяват везикули, това са мехурчета с течност. Доматеният грип към този момент засяга единствено деца до 5 години.

Освен общите симптоми на доматена треска при деца също се наблюдава умора, болезненост на ставите и мускулите, гадене и повръщане, диария и спазми в стомаха, кашлица и хрема.

Температурата е висока, което заедно със стомашно-чревните симптоми може да доведе до обезводняване, още повече, че сега в Индия е горещо.

При обезводняването освен общите характерни признаци за деца, се появява раздразнение в областта на устатата.

Откъде се появява новата болест

Това е най-сложният въпрос – не е ясно дали загадъчната доматена треска е вирусна инфекция или е страничен ефект на чикунгуня или денга треска.

Експертите все още изясняват дали доматеният грип е нова вирусна треска или последица от тропически болести, характерни за Индия.

Някои вирусолози се придържат към версията, че доматеният грип е нов вариант на шап, болест на чифтокопитните, която се предава и на човека. Провокатор е РНК-съдържащ вирус от семейството на пикорнавирусите, род афтовирус. Малките деца са по-възприемчиви към шап.

В миналото обаче случаи на заразяване с шап от човек на човек не са били регистрирани.

В България шап е внасян многократно, за последно чрез фуражи от Турция, но възникналите огнища бързо са се ограничавали, за последно случаи на шап у нас бяха регистрирани през 2011 г.

За разлика от шапа доматената треска е заразна като всеки друг грип. Доколкото инфекцията може да се разпространява бързо, разболелите се деца трябва да са в изолация. Техните лични вещи, дрехи, съдове се дезинфекцират. Освен това на териториите, в които се проявяват нови случаи се провежда дезинфекция и на отпадните води.

Застрашава ли ни доматена треска

Все още не е известно откъде се е появява доматеният грип, но епидемичните огнище вече е локализирано. За щастие, отминаващата вече пандемия ни научи колко е важно обществеността да е информирана и програми за осведомяване на обществеността бяха задействани много бързо.

Експерти смятат, че доматеният грип едва ли ще разпространи из целия свят и ще се превърне в сериозна инфекция. Но на фона на поява на все по-загадъчни инфекции  - от маймунска шарка, носови кръвотечения в Иран до загадъчен хепатит при деца, то с подозрителните симптоми всеки трябва да е добре да е запознат.