Френски кардиолози твърдят, че любителите на сирена с плесен в по-малка степен страдат от инфаркти и инсулти. И това не са всички полезни техни свойства.

Сирената с плесен способстват за профилактика на остеопороза и дори помагат в борбата с нервното напрежение и стреса.

Какво е особеното на сирената с плесен и защо не трябва да изяждаме повече от 30-50 грама от този полезен продукт дневно?

Какви са ползите за здравето от синьото сирене

Обикновено за производство на сини сирена се използват специално селектирани чисти култури, но най-често, отнасящи се към рода на Пеницилините.

Цветът на плесените може да е различен – син, небесносин, зеленикав, бял и дори червен. Общо може да се направи разграничение на тези сирена на два вида. Сирена, плесента на които ги покрива отгоре, например, камамбер, бри и сирена с плесен отвътре във вид на ивици.

Какви допълнителни свойства добавя на сиренето с плесен в сравнение със сиренета, произведени от млечнокисели култури?

Високо съдържание на белтъчини

Съдържанието може да достигне до 25%. И ензимите на плесенните култури в сравнение с млечнокиселите бактерии притежават свойство да разграждат белтъчините до по-усвояеми малки фракции и дори на аминокиселини.

Особено богати на белтъчини са сирената със синя плесен. Протеините на сирената с плесен, както и белтъкът на месото и рибата, добре се усвояват от организма, тъй като съдържат не по-малко от 9 незаменими аминокиселини, сред които важните хистидин и валин, които участват в метаболитните процеси на кожата.

Добро усвояване на калций

В сирената с плесен се съдържа голямо количество соли на фосфора, който е необходим, за да се усвоява калция от организма правилно.

Затова и когато ядем сини сирена, укрепваме костите, зъби, понижава се риска от фактури. Сиренето с плесен се препоръчва и в храненето на болни от туберкулоза.

Подобряване на храносмилането

Микроскопичните плесенни гъби, попадайки в дебелото черво, предотвратяват процесите на ферментация, помагат в работата на полезната микрофлора, понижава се риска от дисбактериоза, поради образуване на вещества с антибактериална активност.

Понижаване на риска от формиране на тромбози

Смята се, че културните плесенни гъби способстват за разреждане на кръвта, като така намалят вероятността от образуване на тромбози.

За този ефект няма достатъчно доказателства, макар и отделни изследвания на кардиолози във Франция, където този вид сирена са много популярни, установяват връзка между заболеваемост от сърце и ядене на сини сирена.

Увеличаване образуването на меланин

Плесенните гъби образуват меланин, който е известен със своето защитно действие в кожата от ултравиолетови лъчи. Затова и препоръчват сини сирена на тези, които почиват на летни курорти. За това обаче са необходими и доказателства, получени в клинични условия.

Благоприятно влияние върху метаболизма

Сините сирена съдържат значителни количества ниацин – витамин В3, който благоприятно влияе на протичането на мастния метаболизъм.

Укрепване на имунитета

Витамин А, който се съдържа в немалка степен в сирената с плесен, се смята за един от най-добрите антиоксиданти. Неутрализира действието на свободните радикали, които ускоряват стареенето на организма.

Витамин А понякога е наричан и витамин на красотата, тъй като недостигът му се отразява неблагоприятно на кожата – влошава се състоянието на кожата, косата лесно се накъсва и пада, ноктите се разслояват и растат много бавно. Сирената с плесен са добър източник на витамин А.

Какви са ограниченията

Въпреки ползите, не е препоръчително сините сирена да се консумират без ограничения. Висококалорични са, до 400 килокалории на 100 грама. Затова и нормата, която се препоръчва е не повече от 30-50 грама на ден.

В сирената с плесен е високо съдържанието на мазнини – 30-50% и сол. А това е риск от повишаване на кръвното и от сърдечно-съдови заболявания.

Освен това плесенните гъби, които се съдържат в сините сирена, са доста силен алерген. Затова и ако прекомерно се ядат сирена с плесен е възможно развитие на алергична реакция.

По същата причина сирена с плесен не се препоръчват на бременни жени и кърмещи майки. Като заключение, все пак трябва да се спазва определена мярка и да не се залита в крайности, важи основният принцип, че дозата прави отровата.