След няколко дни с тенденция за известно забавяне на нарастването на заразените, на 11 август отново се отчита значително показване на новите с COVID-19.

Повече тестове, положителните от тях над тези от вчера

Причината за почти двойния ръст на новите случаи са и повечето направени тестове – 5388 при около 3600 ден по-рано. Общият брой на положителните проби е около 4% или нараства спрямо вчерашния ден, когато беше около 3,1%.

По-скоро положителна тенденция е задържането на хоспитализираните на приблизително еднакви нива, като съгласно новите данни са 861.

Обезпокоително е по-скоро увеличаването на приетите в болница, които са в тежко състояние, техният брой нараства до 64 или малко над 1% от общия брой на активните случаи.

Излекуваните днес са по-малко, отколкото са установените случаи, но все пак не са малко и разликата с новите заразени не е толкова голяма.

Най-обезпокоителният показател обаче е високата смъртност, който се задържа на много високи нива, като стойностите от 11 август, според данните от информационната система, са двуцифрени. 12 са случаи на летален изход, като общият брой се увеличава до 471.

Увеличават ли се активните случаи на COVID-19 все още

Случаите на летален изход допринасят за спада на активните случаи, макар и да нарастват, тъй като излекуваните съвсем не са достатъчно, за да покрият общия брой на новите заразени, които са 210. Преборилите инфекцията се увеличават до 8154, преминат е прага от 8000 излекувани.

Това съвсем не означава обаче, че те ще могат да продължат живота си по предишния начин, както от времето преди преболедуването. И това се отнася в най-голяма степен за тези, които са прекарали болестта в по-тежка степен.

Разбира се, това съвсем не трябва да успокоява по-младите и те наивно да вярват, че ще им се размине, макар и да не спазват препоръчителните мерки – да ограничават контакти, да поддържат дистанция.

Това важи най-вече за нощните заведения на закрито, срещу отварянето на които се обяви и д-р Ангел Кунчев, но премиерът взе крайното решение да подновят дейност, макар и на закрито.

Най-много нови случаи са отново в София-град – 53, в Пловдивско също се отчита значим ръст на новите заразени – до над 30.

В столицата е преминат прага от 4000 потвърдени лабораторно случаи на COVID-19. Не е ясно колко от тях са преборили инфекцията, а също и колко са леталните изходи, за да се прецени до колко в столицата сравнително успешно се справят с овладяването ѝ.

На 3-то място по заразени е област Благоевград, където новите с коронавирус са 24, като общо достигат 987 или съвсем малко под 1000 от началото на епидемията.

Засега няма информация областната болница в Благоевград да е в тежко състояние и да не може да поема повече заболели, каквато информация идва от област Добрич.

На 4-то място по брой нови случаи е област Варна, където новите са 13, с тях общият брой на потвърдените надхвърли 1000.

Стара Загора с изненадващ ръст на новите заразени, но обясним

Последната област с над 10 нови заразени е Стара Загора, където се отчита изненадващ ръст, макар и това да е съвсем нормално, предвид ситуацията в Пловдивско, където общият брой на потвърдените от близо е над 1000.

Съседната на Пловдивска област, но доста по-малка като население област Пазарджик е най-близо до прага от 10 установени за денонощие случаи.

В сравнение с Варна Бургас е със сравнително малко заразени, едва са 5 са установените случаи, което нарежда вторият по-големина град по Черноморието сред сравнително безопасните у нас и с малък риск от заразяване с COVID-19.

Сред медицинските лица са установени нови 8 случая на COVID-19, като сред тях няма лекари, а се касае за медицински сестри и от категорията друг медицински персонал по 4 нови случая.

При случаите на летален изход най-възрастната е жена на 89 г., в чиято анамнеза са 3 хронични заболявания – сърдечно, белодробно и неврологично.

Най-младият, при който се стигнало до летален изход през изминалото денонощие е мъж на едва 43 г. с 2 хронични заболявания – на сърцето и на белите дробове.