В Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/ през последните няколко дни се наблюдава значително нарастване на новите заразени полицейски служители. Затова от ръководството са взели решение да намалят броя на служителите, които изпращат на протестите.

По-малко полицаи на протестите, не могат да се спазват мерките

Предвижда се полицаите на протестите да са по-малко с 1/3. Съобщава се, че при заразените полицейски служители инфекцията протича сравнително леко и няма такива, които да са с усложнения.

Началникът на отдел „Охранителна полиция” коментира, че намаляването на служителите, които охраняват протестите в столицата, ще доведе до допълнително натоварване на онези униформени, които се изпращат там.

През изминалата седмица в СДВР са установявани по 5-6 нови заразени всеки ден, като те са поставени под карантина и затова не могат да участват при охраната на протестите.

Това може да наложи да бъдат командировани полицейски служители и останалите дирекции на МВР /ОДМВР/.

От МВР съобщават, че е изключително трудно спазването на противоепидемичните мерки при охраната на протестите, тъй като много полицаи се придвижват с един автомобил и едновременно с това при изграждането на кордоните не може да се спазва необходимата дистанция.

В София-град без нов бум на заразените с COVID-19

Във връзка с ежедневното установяване на нови случаи на заразяване в СДВР е свикано специално съвещание, на което е взето решението.

От СДВР отправят призив към протестиращите да спазват обществения ред, а към гражданите, които пътуват, да избягват кръстовищата и улиците, на които се провеждат протести, за да попадат в задръствания, които допълнително да изнервят обстановката.

Информационната система не съобщава колко точно са заразените полицейските служители, макар и в едно от първите изследвания за антитела срещу COVID-19 бяха включени полицаи, тъй като те са в контакт с най-много хора.

През последните дни в столицата не се отчита някакво почакване на новите заразени, дори напротив, данните от петък показват намаляване.

София-област бе изместена от област Благоевград, което не се би случвало от формиране на локалните огнища в областите Смолян и Пазарджик в началото на юни или преди близо 2 месеца.