Относителният дял на новите заразени днес се увеличава двойно спрямо вчера. При повече от 2 пъти по-малко изследвани проби за съботния ден – 606, положителните са колкото и вчера.

Дневно колебание, което води до нарастване на новите с COVID-19

Това показва, че процентът на положителните за COVID-19 е нараснал от под 1% до над 2%. Ако вчера над 98% от изследваните проби са били отрицателни, то днес са малко над 96%.

Разбира се, това е на дневна база и не може да се приеме за тревожна тенденция. Може би намаляват тестовете, тъй като вчера бе съобщено, че епидемията затихва и коефициентът на заразност е спаднал под 1.

С новите заразени и потвърдени като положителни проби, общият брой на заразените вече надхвърли 2500.

Областите, в които има нови с COVID-19 от вчера, се увеличават от 6 на 7. В София са открити само 3 заболели на 30 май, но те са изпратени за домашно лечение, тъй като са с лека или липсваща симптоматика.

Лекарка от Сливен заразила детето си с коронавирус

Най-много за изминалото денонощие са положителните в Сливен, не е ясно дали това е свързано с епидемично огнище, по-скоро не.

Огнището на коронавирус в Ямбол изглежда тлее, тъй като са 2 новите заразени от вчерашния ден, в Разград също се установява активност с 2-ма нови заболели. В 3 области са по 1 новите заразени.

От оперативния щаб продължават да съобщават за заболелите под 18 години, като е притеснителна информацията за дете на едва 4 години, при което се е наложило да бъде прието в инфекциозна болница в Сливен.

Установено е, че то е свързано със случай на заразяване на лекар от града, който е единият от нови заболели медицински персонал. Зъболекар се е заразил в София вчера или по-скоро е констатиран след направен тест.

Излекуваните днес по-малко, отколкото са новите заразени

За първи път от повече от 2 седмици броят на излекуваните спада под този на новите заразени, което съответно води и до съвсем леко нарастване на активните случаи. Разбира се, това е колебание на дневна база, както споменахме и по-горе.

Общо 10 са съобщени като излекувани, най-много са докладвани от РЗИ Хасково – 10, в София двама са изписани от УМБАЛСМ „Пирогов” и ВМА, от РЗИ Ямбол също са двама, а от Плевен един.

За съжаление, и изминалото денонощие не се размина без нови случаи на летален изход, касае се за само един. Развилите се усложнения отново са свързани с диабет.

Продължава тенденцията към намаляване на приетите в болница и според последната информация те са малко над 160. Другият показател – настанени в интензивни отделения също е с тенденция към понижение – до 17.

На Балканите – най-много нови с COVID-19 в Турция и Румъния

От оперативния щаб изнесоха и информация за международната епидемиологична обстановка, като продължава тенденцията на нарастване на новите заболели и то с доста бързи темпове, като над 120 000 са потвърдени като заразени само за денонощие.

На дневна база Бразилия вече няколко поредни дни изпреварва САЩ. В Латиноамериканската държава потвърдените нови с COVID-19 са над 30 000, а в страната на неограничените възможности са над 23 000.

Русия запазва третото място по заболеваемост от коронавирусна инфекция в света, като новите потвърдени са около и малко под 9000. Най-голямата по площ държава в света е достигнала плато в развитието на епидемията, тъй като задържа тези нива на заболеваемост вече повече от седмица.

На Балканите – Турция отново се връща на нива от под 1000 нови заразени, което показва все пак, че разрастването на епидемията е по-скоро овладяно, на следващо място е Румъния, където не са малко новите заразени – 150.

На полуострова само Гърция, Босна и Херцеговина, както и Хърватска са с по-малко от 10 нови заразени за денонощие, като при тях епидемията е най-близо до почти пълно затишие.

У нас все още се отчита известно колебание, но то е в рамките на допустимото.