Учени от цял свят търсят лекарство от COVID-19. В разработките днес стотици лекарствени препарати от най-различни заболявания.

Далеч не всички обаче не са подходящи за лечение на коронавирус, според различни причини. Едни са с минимална ефективност, а други пречат на твърде тежките странични ефекти.

С търсенето на лекарства са се ангажирали не само учени, но и тези, които ги финансират. Компанията, открила или създала ефективно и безопасно средство срещу COVID-19, ще получи не само слава и известност, но и огромни приходи, тъй като клиентите на тази компания ще бъдат от целия свят.

Резултатът е, че търсенето на лекарства се превръща в доста завъртяно предизвикателство, в което финансовите и политическите интереси тясно са преплитат с интересите на лекари, учени и надеждите на хората.

Ще опитаме да разплетем цялата верига около групата от най-популярните днес лекарства срещу COVID-19 – препарат против малария, хлорохин и хидроксихлорохин.

Коронавирус и лекарства против малария

В зоната на вниманието на лекари и учени по време на пандемията от коронавирусната инфекция попаднаха едновременно три препарата против малария – хлорохин, хидроксихлорохин и хлороквин.

Защо точно препарати от тази група? През 2002 г., по време на предходната по-слаба епидемията, предизвикана от коронавирус, е доказано, че те оказват противовирусно действие.

Първите два антималарийни препарата, с които човечеството лекува вече 70 години, е известно, че са имуносупресори, тоест потискат имунитета, и са с противовъзпалителен ефект при автоимунни заболявания.

Учените отбелязват, че не е известен напълно механизма на тези 2 лекарства. Предполага се, че хлорохиновият фосфат променя киселинността вътре в клетките и прави техните клетки не толкова възприемчиви към коронавируса.

Хидроксихлорохинът влияе на активността на цяла съвкупност от елементи. Също препаратите против малария влияят на репликацията /размножаването/ на коронавируса.

Коронавирусната инфекция – не е първото заболяване, против което е решено да се използва хидроксихлорохин и хлорохин.

Днес тези препарати се назначават на хора със системни заболявания на съединителната тъкан – системен лупус и ревматоиден артрит.

Ако се сравняват тези два препарата помежду си, то може да се каже следното – хидроксихлорохинът е не по-малко токсичен от хлорохина, като притежава по-силно изразен противовирусен ефект.

Тези 2 средства са кардиотоксични, тоест опасни са за сърцето. Освен това в комбинация с антибиотиците противовирусния ефект се увеличава, но и тяхната опасност за сърцето – също.

Основните проблеми с положителните ефекти на хидроксихлорохина и на хлорохина се заключават в това, че първо, те са получени в епруветка, а този ефект невинаги може да се повтори върху хора.

Второ, те имат доста сериозни странични ефекти, които могат да убият човек по-рано, отколкото успява да се излекува от коронавируса.

История за надеждата, вярата и разочарованието

В началото на февруари СЗО обяви, че към този момент няма известни лекарства, които са били ефективни против новия коронавирус от Ухан.

Към този момент в Китай са починали общо 400 души. Остава надеждата, че епидемията ще затихне от само себе си, и въпросът за лекарствата няма да е актуален.

За следващите 2 седмици вирусът успява да се появи в много държави по света, и става ясно, че епидемията няма да се размине толкова лесно, трябва да се лекарство.

Етап 1 – надежда и еуфория

Историята на приложението на хлорохина и на хидроксихлорохина в терапията на COVID-19 започва на 19 февруари, когато китайските лекари публикуват резултати от изследвания и предполагат, че хлорохиновият фосфат може да се използва за лечение на болни от коронавирус.

От здравното министерство на Китай веднага уточняват, че данните са получени в хода на експерименти in vitro, тоест на клетъчни култури, а не на живи организми.

Етап 2 – вярата и първите доставки

В разработените от Медицинския експертен съвет по профилактика, диагностика и лечение на COVID-19, хлорохинът и хидроксихлорохинът са признати за препарати, които следва да се използват за лечение при коронавирусна инфекция, след като лекар прецени.

И ако ползата е по-голяма, отколкото евентуалния риск от странични ефекти, тогава се прилага. Все пак у нас започва производство на препарата, със становище на Изпълнителна агенция по лекарства, хлорохинът беше разрешен за доставка в болничните аптеки.

Етап 3 – разочарованието

Още от средата на април започнаха да се появяват съобщения, че страничните ефекти от хлорохина може да са повече, отколкото потенциалните ползи. Медии от САЩ разкриха и за смъртни случаи, при които се е стигнало след прием на хлорохин в домашни условия.

И така се стигна до прекратяване на тестовете с хлорохин от СЗО, у нас все още не се обсъжда спиране на приложението му на болни.