Учените в резултат на своите изследвания установили, че може да стане щастлив и да излезе от депресивното състояние.

За своя експеримент специалистите поканили 577 доброволци. Те получили задача да определят своето най-голямо предимство и в продължение на седмица и да го проявяват в рамките на седмица по един или друг начин.

В крайна сметка се оказало, че нивото на щастие у тези участници, които редовно задействали своите силни страни, значително нараснало. При това е важно, че резултатът се запазил дори и след края на експеримента.

Съветът на учените се състои в следното – желаете да станете по-щастливи, оставайте насаме със себе си и по-често проявявайте своите силни страни.

Следва да се отбележи и това, че щастието е достижимо чрез реализацията на собствените потенциални възможности, писал още древногръцкият мислител Аристотел. Привържениците на евдемонизма са убедени, че щастието са най-висшето благо за човека.

В съвременната психология съществува и се развива направлението позитивна психология. За основа то взело ученията на древногръцките философии за търсенето на щастие.

Според научните изследвания от последните години, положителните емоции правят възприятието на света от човека по-открито. А това му позволява по-лесно да намира решение на проблемите, като по този начин по-рядко се подлага на стрес. Освен това положителните емоции правят човека по-приятелски настроен.

Също било установено, че такива черти на характера като надежда, благодарност, любознателност и любов в най-голяма степен способстват за преодоляването на негатива от човека и постигането на щастие от него.

Освен това психолозите препоръчват да си записваме проявленията на своите силни страни в свой дневник, може дори и в блог като например 3 щастливи събития, които са имали място в този ден. Също е важно да се отбележи какви постъпки, думи и явления са довели до усещането за щастие.

Между впрочем сътрудниците на Уорвиксия Университет в Ковънтри, Великобритания са установили, че щастливите хора са доста по-продуктивни в работата от депресивните им колеги.

На първо място една от тайните на щастливия живот е общуването. Изследването показало, че пълноценното общуване помага на човек да стане щастлив, в същото време затвореността и редките кратки разговори, напротив правят човека по-потиснат, оцветяват света му в тъмни тонове.

Между впрочем австралийски учени съобщават, че общуването за старците и децата носи ползи, както за едните и за другите. Така че не ограничавайте кръга на своето общуване и избягвайте самотата във всяка възраст.

В никакъв случай не си струва да се затваряте в себе си и да преживявате своите проблеми самостоятелно. Има и втора тайна на щастието.

Така например, изследване на американски учени показало, че имат не по-малко от 5 приятели, са с 60% по-щастливи от тези, на които с близките им е провървяло по-малко. Някои психолози твърдят, че отсъствието на приятели може да стане причина за безсъние.

Не забравяйте и за своите мечти. Психолози са доказали, че визуализирането на собствените желания и описването на събитията, за които човек мечтае, е полезно не само за душевното състояние, но и за физическото.

Такива размишления правят мечтателя по-здрав. Специалистите също препоръчват да си изясним какво точно ни прави щастливи и да не забравяме да се радваме на себе си и на околните.