Силният имунитет е в основата на здравето. Но необходимо ли е да се опитвате да го засилите с всички достъпни способи? Рекламата на имуностимулиращите препарати привлича с обещания да ни направи неуязвими пред всяка инфекция. Нека да разгледаме това доколко е обосновано, кога и защо имуностимулатори не си струва да се приемат.

1. Ефектът не проучен

Имуностимулаторите са средства, стимулиращи хуморалните имунни реакции, клетъчен и неспецифичен имунитет. Но следва да се помни, че тяхното действие върху организма не е напълно проучено.

Болшинството подобни препарати, „борещи се“ с остри респираторни заболявания и грип, се смятат за хранителни добавки, както у нас така и във всички европейски държави.

2. Алергични реакции

Изследвания на учените нееднократно са потвърждавали, че приемът на имуностимулатори без сериозна причина – ХИВ, онкологични заболявания, множествена склероза, може неочаквано да повлияе на работата на имунната система, предизвиквайки тежка алергия или автоимунни заболявания.

Важно!

Трудното заздравяване на раните и честото присъединяване на инфекции може да се дължи на нарушен имунитет.

3. Бактериални инфекции

При продължително протичане на бактериални инфекции имунната система постепенно се изтощава и човек става уязвим към вторични заболявания. Бихте си казали защо да не си помогнете с препарати за стимулиране на имунната система? За съжаление ще се окаже безполезен, докато огнището на инфекцията не бъде отстранено.

4. Анемия

Имунитетът на човека, особено на жените, често страда, поради желязодефицитна анемия. Това състояние може да се дължи на нарушено усвояване на желязото или на неправилно хранене.

Основните симптоми са слабост, умора, чести инфекции, обостряне на херпес, млечница и цистит. Приемът на имуностимулатори в дадения случай няма да представлява отстраняване на реалния проблем, а само опит за справяне с неговите проявления.

5. Бременност

При бременните жени пониженият имунитет е физиологично обусловен, за да понесе организмът на майката по-лесно бременността, тъй като поради бащините хромозоми ембрионът за него се явява на практика наполовина чужд.

Повишената активност на клетките, унищожаващи чуждите белтъци, може да доведе до прекъсване на бременността, затова и повечето имуномодулатори са противопоказни за бъдещите майки.

6. Малки деца

Имунитетът на човека може да условно да се раздели на вроден – неспецифичен и адаптивен – придобит. За да се изработи у детето активен имунитет, се налага, то да прекара заболяване или пък да му се постави ваксина.

Напълно е естествено децата да настиват по-често от възрастните – в бъдеще, при правилна грижа и адекватно лечение, те ще станат здрави и крепки. За съжаление, ако давате на детето имуномодулатори и се опитвате да лекувате всяко ОРВИ с тях, то няма да мине от само себе си.

Напротив, имунната система няма да се научи да се справя, дори и със слаби вируси.

7. Автоимунни заболявания

Ако имунната система се държи агресивно по отношение на здравите, нормални тъкани, то се говори за автоимунни заболявания. Сред които вълчанка, ревматизъм, тиреоидит, хроничен автоимунен простатит и пр.

Приемът на имуностимулиращи средства без лекарско предписание може да завърши с тяхното обостряне и със сериозни усложнения.

8. Бронхиална астма

Хронично заболяване, което понякога протича със симптоми, напомнящи ОРВИ. Недобросъвестните лекари могат да се откажат да търсят истинската причина за кашлицата, назначавайки имуномодулатор. Това може да доведе до алергична реакция, която само да усложни протичането на астмата.