В определен момент от живота ни започваме да забелязваме, че усмивката ни вече не е толкова блестяща и красива, както преди 10 – 20 години, например. Обикновено потъмняването на зъбите е бавен процес, който се забелязва късно.

В почти всички зъболекарски кабинети се предлага процедура за избелване на зъбите, но този вариант е доста скъп и понякога може да има по-сериозни последствия за нас.

За това днес решихме да обърнем внимание на усмивката и това как да я направим по-красива лесно, безопасно и евтино.

Защо се променя цвета на зъбите ни?

Зъбът се състои от 4 тъкани:

Емайл – най-повърхностната, бяла обвивка на зъба, която определя белотата на зъбите ни. Изградена е предимно от калциев фосфат;

Дентинът – твърдо вещество, разположено под емайла, което има по-тъмен, жълтеникав на цвят. Изграден е от клетки, които продуциращи твърдо минерално вещество;

Зъбна пулпа – мека субстанция, локализирана в най-вътрешната част на зъба. В нея се намират кръвоносните и лимфни съдове, както и нервите на зъба;

Цимент – слой от здрава съединителна тъкан, обграждаща корена на зъба, която свързва стабилно корена на зъба към венците и челюстта.

Най-голямо отношение към цвета на зъбите има емайлът. Някои храни и напитки директно оцветяват емайла. Освен това, пигментацията на зъбите може да се дължи и на някои вещества, открити в храните и напитките, които постепенно разрушават емайла и се открива жълтеникавият дентин под него.

 

Трябва да се има предвид, че всеки човек има генетично заложена „белота“ на зъбите си. Някои хора има по-жълти зъби от други, дори и в млада възраст. Като спомехахме възраст… с годините зъбният емайл се износва с течение на времето, а затова спомагат и много фактори от начина ни на живот.

Чаят, кафето, червеното вино, газираните напитки и сокове с оцветители, значително ускоряват процеса на пожълтяване. Комбинирано с неправилна техника на миене на зъбите, както и честото миене с груба четка за зъби, потъмняването на зъбите е почти неизбежно.

Може би като малки са ви чели „лекцията“ за сладкото и развалянето на зъбите и това изобщо не е било измислица. Храните, богати на захар, предизвикват увеличаване на бактерии, заради които се извличат минералите, намиращи се в емайла и той става по-грапав. Поради това, плаката и хранителните остатъци се задържат много по-лесно.

Тютюнопушенето се счита за основен враг на красивата усмивка, заради вредните вещества, съдържащи се в цигарите, които разрушават емайла.

Някои лекарства съдържат вещества, които предизвикват оцветяване на емайла. Такива вещества са тетрациклините и 0,2% хлорхексидин. За съжаление, според някои специалисти такъв тип оцветяване на зъбите е почти невъзможна да се лекува.

Какво да направя, за да имам по-бяла и красива усмивка?

Най-добрата превенция срещу пожълтяване на зъбите ни са редовните посещения при дентален лекар, най-малко веднъж годишно (специалистите препоръчват това да става и 2 пъти в годината). Така лекарят, освен, че ще премахне появили се вече проблеми, ще ви каже дали грижата за зъбите ви е оптимална и ще ви даде съвети.

Както споменахме и по-горе, захарта и «оцветените» напитки повлияват цвета на зъбите си. Естествено, е много трудно, а за някои хора почти невъзможно, да ограничат кафето, захарта и виното, а и цигарите.

Опитайте се минимално да ограничите тези удоволствия. Съветваме ви, когато е възможно, да пиете кафето и безалкохолните напитки със сламка и да редуцирате захарта в любимото ви кафе.

Бялото вино нанася доста по-малко щети на усмивката ви, така че може да пробвате да замените червеното вино. Десертите, освен, че вредят на фигурата ни, се оказа, че опустошават и усмивката, което е основателна причина да редуцирате употребата им до минимум.

Ако, обаче, вече сте осъзнали, че цветът на зъбите ви се е променил, е време да приложите и някои от „рецептите“, които разбрахме, че действат:

Избелване на зъби с помощта на кората на банан
Установено е, че в кората от банан се откриват вещества, които значително избелват най-горния слой на зъбите. Така че следващия път, когато хапвате банан, запазете обелката.

Първо, измийте зъбите си с паста за зъби, като препоръчително е тя да е с натурални съставки. След това, разтрийте кората от банан по-зъбите си за около 2 до 3 минути. След като сте преминали през тази стъпка, измийте зъбите си отново, по обичайния начин и изплакнете добре.

Това е, един от най-лесните и ефективни методи, за начално избелване на зъби. Банановата кора съдържа витамин D и калций, които са  много полезни за усмивката ни.

Избелване на зъби със сода за хляб.
Този метод е много лесен за използване и е доста евтин. Содата за хляб, може да направи зъбите ви бели, ако я използвате регулярно.

Върху мека четка за зъби, поръсете малко количество от пакета със сода за хляб. След това, измийте зъбите си с нея, както с обикновена паста за зъби.

Макар, че този метод е сравнително щадящ, не е препоръчително да го прилагате ежедневно. За най-добри резултати се препоръчва, използването на сода 3 пъти седмично.

Избелване на зъби чрез морска сол.
Морската сол е един от най-ефективните начини да избелите зъбите си у дома. Можете да комбинирате морската сол със сода за хляб, за допълнителен ефект.

Навярно няма дом, в който да не се открива фина морска сол. Счита се, че солта премахва бактериите в устната кухина.

Прилагайте малко количество морска сол, върху пастата ви за зъби или върху сода за хляб и мийте зъбите си по обичайния начин. Миенето на зъбите с морска сол, поне два пъти в седмицата, е прекрасен и лесен метод да направите зъбите си по-бели и да поддържате добра устна хигиена.

Избелване на зъби с помощта на лимонов сок и ягоди.

Освен, че са вкусни, ягодите са добър помощник в борбата с потъмнелите зъби. Това е прекрасен метод за редуциране на жълтите петна по зъбите.
За целта ще са ви необходими една ягода и една чаена лъжица пресен лимонов сок. Смачкайте ягодата на пюре, прибавете сок от пресен лимон и разбъркайте. С тази смес измивайте зъбите си поне 3 пъти седмично.

Избелване на зъби със сол, сода за хляб и оцет.
Оцетът от дълги години е считан за прекрасен заместник, на системите за професионално домашно избелване, които се предлагат на пазара. За содата и солта, вече стана ясно, по- горе.

Направете гладка смес, от няколко капки ябълков оцет, малка щипка сол и една чаена лъжичка сода бикарбонат. Измийте зъбите си с направената смес и след това изплакнете добре. Тази смес, убива бактериите и поддържа венците здрави.

Не се препоръчва за ежедневно измиване!

Избелване на зъби чрез кокосово масло

Кокосовото масло е отлично средство за здрави и красиви зъби. Ефектът се обуславя от наличието на лауринова киселина, чрез която се отстраняват бактериите в зъбната плака.

Поставете малко количество кокосово масло върху мека четка за зъби и разнесете. Покрийте от всички страни в продължение, като търкате за няколко минути, след което изплакнете с вода и измийте зъбите по обичайния начин.

Избелване на зъби с куркума.

Куркумата е билка, която е известна със своите антиоксидантни и подсилващи имунната система свойства. Известна е със силната си оцветяваща способност, като чрез нея може да се оцвети кожата, ястията ни, плат и други. Противно на очакванията, обаче, интересната подправка избелва успешно зъбите.

Смесете малко количество куркума (1-2 чаени лъжички), щипка сол и няколко капки пресен лимонов сок. С получената смес изтъркайте хубаво зъбите си, за поне 2 минути,  след което изплакнете добре с вода. Ще се учудите, че всъщност работи наистина добре и ефектът е доста бърз.