Експресната контрацепция е способ за предотвратяване на забременяване след полов акт. Провежда се в първите часове или денонощие след нежеланото попадане на сперма във влагалището на жената.

Средствата за експресна контрацепция съдържат хормони във високи дози. Също за тази цел е възможно използването на вътрематочна спирала.

Предпазването от бременност с извънредни методи е по-малкото зло от 2-те възможни, тъй като не е щадящо за организма, могат да възникнат усложнения и да се нарушат функциите на яйчниците.

Такъв метод за предпазване от бременност е допустим, ако по време на интимна близост не са били използвани никакви средства за контрацепция, скъсал се е презерватива по време на сексуалния контакт, не е останало време за прекъсване на половия акт.

За първи път таблетките-контрацептиви с високи дози хормони започнали да се използват през 60-те години на 20-ти век с цел предпазване от бременност на жертвите на изнасилвания.

Хормоналните препарати за експресна контрацепция могат да ускорят овулацията – излизането на яйцеклетката, да предотвратяват оплождането на женската полова клетка или да препятстват имплантацията на плодното яйце в стената на матката.

За тази цел се прилагат големи дози прогестини в чист вид или като комбинирани противозачатъчни. Еднократната и общата доза хормони трябва да бъде достатъчна.

При избор на препарат, определяне на кратността на приема и дозите, е необходима консултация с гинеколог. Такава интервенция нарушава нормалната функция на половата система, но нанася много по-малка вреда от аборта.

Преди приема на експресни средства за предпазване от бременност следва да се отчита и вероятността от евентуално забременяване, тъй като 100% гаранция за ефективност няма. Затова след приема на съответния препарат е необходима консултация с лекар.

Следва внимателно да се отнасяте към обичайния за много двойки метод на прекъснатия полов акт – ППА. Изваждането на половия член от влагалището в последния момент преди еякулацията не е гаранция за безопасен секс.

Дори ако сте убедени, че партньорът ви ще издържи, тъй като и преди това много пъти го е правел, не следва да се доверявате на този метод за предпазване от бременност.

Зачеване е възможно да се осъществи и без видима еякулация, тъй като микроскопични порции сперма е много вероятно да постъпят в семенния канал веднага след ерекция.

Особено голяма е вероятността от забременяване чрез метод от постоянен партньор при продължителни сексуални отношения.

Толерантността на вътрешната среда на влагалището към спермата на постоянния партньор с течение на времето се увеличава и на дори единични сперматозоиди им става по-лесно да преодолеят пътя към яйцеклетката.

Вътрематочната спирала, като експресен метод за контрацепция може да се прилага при раждали жени или такива прекарали аборт. Спиралата предотвратява имплантацията на вече оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката и просто я извежда чрез влагалището.

Поставянето на спирала като средство за експресна контрацепция трябва да се осъществи не по-късно от 5 денонощия след възможното оплождане. Спиралата се поставя само и единствено от лекар.

Но вероятността от развитието на извънматочна бременност при експресното поставяне на спирала значително нараства.

Този факт следва да се отчита, когато се взема решение кой от методите за експресно предпазване от бременност ще бъде предпочетен. За сметка това поставянето на спиралата не е свързано с рискове от хормонални нарушения, както при прием на високи дози хормони.