В медицинската практика много често се поставя диагнозата екзема, която възниква на нервна почва. И това не е изненадващо – жизненият ритъм и мощният информационен поток ежедневно изтощават нервната система на съвременния човек.

Всички болести са от нерви, и екземата не е изключение

Това е възпалително заболяване, за което са характерни разнообразието от обриви – първични и вторични, сърбящи възпалителни огнища, предразположеност към рецидиви.

Нервната екзема има психосоматичен характер, развива се на фона на нарушение на баланса на психическите и физиологичните реакции.

Вътрешните преживявания, стресовите ситуации наред с възможните заболявания на вътрешните органи дават тласък за развитие на екземи на нервна почва.

Най-често се развива при жени, на тях им е присъща емоционална неустойчивост, чувствителност, доста силна внушаемост и т.н.

На възникването на това заболяване също може да влияе наследствеността, заболявания с психически характер, неблагоприятни условия на външната среда.

Следва да се обърне специално внимание, че екземата на нервната почва от състояние на остра форма много бързо преминава към хронична. Затова е важно да не се отлага посещението при специалист.

Нервната екзема се поддава на пълно излекуване, но само при строго съблюдаване на всички предписани лекарски препоръки.

Не се изключва и възможността от възобновяване на заболяването. Обикновено нервната екзема може отново да възникне на фона на хроничната умора или дълбоки преживявания, но ако навреме се подобри психоемоционалното състояние на болния.

Причини за екзема на нервна почва

Изследванията в областта на дерматологията днес не дават еднозначен отговор какви са причините за развитието на екзема на нервна почва.

Основни рискови фактори са нарушения на ендокринната и нервната система. За развитието на нервна екзема способстват такива нарушения като нервно пренапрежение, черепно-мозъчни или психически травми, хипотиреоза, захарен диабет и т.н.

В резултат на нарушения на функцията на жлезите с вътрешна секреция също се създава благоприятна почва за развитие на дерматити и екземи.

Предразполагащи фактори са нарушения храносмилателните процеси, глистни инвазии, дефицит на витамини и минерали.

Симптоми на екзема на нервна почва

Първите проявления се наблюдават след нервно пренапрежение, поредна стресова ситуация. Клиничната картина на нервната екзема е под формата на зачервяване на кожата, най-често на ръцете, оток на тъканите, предизвикващи сърбеж и чувство за парене на засегнатите места.

Лечение на екзема на нервна почва – медикаментозна терапия и народни методи

Първо, трябва да се премахне провокиращият фактор за възникването ѝ, в този случай това е нарушение във функцията на нервната система. Най-ефективен в лечението на екземата е комплексният подход, който може да се състои от:

• Локална и обща противовъзпалителна терапия;
• Нормализация на функционирането на нервната система;
• Физиотерапевтични процедури – ултравиосокочестотна терапия, лазеро- и магнитотерапия, ултравиолетова терапия и т.н.
• Народни методи;

За скорошно оздравяване също трябва да се отстранят всякакви раздразващи кожата фактори – излагане на химически препарати, слънчеви изгаряния, замърсяване на засегнатите участъци, контакт с животните и насекоми и др.

Често за възникването на екземата на нервната почва способства за хиповитаминоза, конкретно недостигът в организма на витамини от група В и РР.

Освен корекцията на хранителния режим, организмът се нуждае и от допълнителни витаминни комплекси. При стабилизация на общия фон на организма ще може по-лесно справяне с нервната екзема.

Има и народни средства, които помагат за оказването на първа помощ при проявленията на нервна екзема, но тяхното използване трябва да бъде одобрено от лекар.