Лятото е радостно време за много от нас, които го чакаме цяла година. Едни се канят да прекарат лятната си отпуска по морските плажове, други на вилата или на село, трети – избират за себе си активният отдих, пътешествията на автомобил, велосипед.

И дори ако обстоятелствата ни принуждават да прекараме цялото лято в града, то във всеки случай топлите слънчеви лъчи повдигат настроението и дават енергиен заряд и оптимизъм на всеки човек.

Защитата на кожата от излишъка ултравиолетови лъчи и, като вследствие, от слънчеви изгаряния, е задача на всеки турист или изобщо на всеки от нас.

Но малко хора знаят, че има редица лекарства, които влияят на състоянието на кожата и на здравето, и най-вече в горещото и слънчево време. Кои са тези препарати, и по какъв начин действат и какво е необходимо да знаете?

Фотосенсибилизиращи вещества – какво е това?

Това са различни химически или растителни вещества, които повишават чувствителността на кожата към действието на слънчевата светлина.

Тоест вероятността от получаване на изгаряне на кожата е много по-голяма и може да възникне дори тогава, когато човек съблюдава всички правила за получаване на идеалния загар.

И фактът, че някои растения повишават чувствителността на кожата към слънчевите лъчи, било забелязано още много отдавна.

Хората обърнали внимание, че когато събирали смокини, при контакт с техните листа в слънчев ден им се появявали изгаряния. Аналогичен ефект се наблюдава при контакт с други растения.

Редица съвременни лекарствени средства също способстват за фотосенсибилизация, тоест повишава се чувствителността на клетките на кожата към слънчева светлина.

Някои препарати специално синтезирани, за да лекуват различни пигментни петна, витилиго, псориазис. Но за повечето лекарства фотосенсибилизиращото действие все пак се отнася към неблагоприятните странични ефекти и може да донесат много неприятности на човека, който ги приема.

Фототоксични и фотоалергични реакции

Пагубното действие на слънчевата светлина върху кожата може да се прояви чрез 2 основни вида реакции – фототоксични и фотоалергични.

• Фототоксични реакции възникват в резултат на действието на излишъка от слънчеви лъчи в кожата на човека, или в ситуации, когато непродължителният престой на слънце се съчетава с едновременен прием на фотосенсибилизиращи вещества.

Такава ситуация може да се случи с всеки, но най-голям риск са изложени хората със светла или рижава коса и светла кожа.
Фототоксичните реакции, които възникват при съчетание на загар от слънцето и прием на фотосенсибилизиращи лекарства, по никакъв начин не се различават от обикновено слънчево изгаряне.

Външните проявления ще бъдат аналогични. Лечението на такива кожни увреждания трябва да се проведе по същия начин.

Лекарства, които увеличават фоточувствителността

Препаратите могат да повишат риска както от фототоксични, така и от фотоалергични реакции. А някои притежават едновременно и двата ефекта, затова и техният прием е силно нежелателен. Кои групи лекарства са фототоксични вещества?

1. Антибиотици – тетрациклини, флуорхинолони, сулфаниламиди
От тях най-често се изписват флуорхинолоните, а останалите по-рядко.
2. Противогъбични
Отнасят се към сериозните фотосенсибилизиращите вещества. И през лятото трябва да обсъдите с какво можете да замените тези препарати, особено ако планирате почивка.
3. Нестероидни противовъзпалителни
Без значение е как приемате препарата. За понижаване на температура можете да използвате парацетамол, за обезболяване Аулин.
4. Диуретици
Най-често се използват фуроземид и хидрохлортиазид.
5. Препарати, понижаващи кръвната захар
Сулфарейни препарати са изключително нежелателни по време на пребиваване на слънце.