Електрогастроентерографията /ЕГЕГ/ се отнася към новите методи на изследване на моторно-евакуаторната функция /МЕФ/ на стомашно-чревния тракт, позволяваща откриването на типа нарушения и точната локализация на патологията.

С отчитане на получената информация лекарят съставя лечебна програма или внася корекции в съществуващата.

Принципно процедурата е сходна с кардиографията – с помощта на няколко електрода лекарят записва електроимпулсите, които се образуват от стомаха и червата.

Крайният сигнал постъпва в компютър, където с помощта на методите на математическия анализ се извършва неговата обработка.

Стомашно-чревният тракт е комплексна, полифункционална система, чиято функция е насочена към механичната и ензимната обработка на сдъвканата храна, нейното смесване с храносмилателните сокове и впоследствие евакуацията ѝ от червата.

Всякакви нарушения в този механизъм свидетелстват за наличие на редица заболявания, с лечението на които се занимава гастроентеролог.

Условно електрофизиологичните методи се разделят на 2 групи:

1. Непосредствена регистрация на съкращенията – налягането вътре в лумена се измерва с използването на балони, микродатчици или открити водно-перфузионни катетри, въведени в лумена на органа.

Към недостатъците на метода се отнасят неговата инвазивност, раздразващо влияние върху механорецепторите на лигавиците и високата му цена.

2. Оценка на моторно-евакуаторната функция въз основа на данните за електроактивността на стомашно-чревния тракт – сигналът се записва чрез електропроводници, поставени в стената на гладкомускулните органи или фиксирани за повърхността на коремната стена или за крайниците.

Периферната електрогастроентерография, при която МЕФ се определя посредством поставяне на електроди над кожата, широко се използва за диагностика на заболявания на храносмилателната система.

Основните предимства на тази процедура са нейната неинвазивност – цялата информация се получава без нужда от проникване във вътрешната среда на организма.

Също така добре се понася от всички пациенти, което не е без значение при тежки състояния, когато възможностите са твърде ограничени.

Показания за провеждане на електрогастроентерография

Манипулацията е показна при клинична картина, характерна за следните заболявания:

1. Язва на стомаха или на дванадесетопръстника – за възможно наличие на язвен дефект свидетелства болковия синдром в областта на епигаструма, възникващ на празен стомах или няколко часа след хранене, храносмилателни и вегетативни нарушения, главоболие;

2. Ентерит с различна етиология – съпровожда се с нарушения при изхождане, гадене, често повръщане, загуба на апетит, общо неразположение;

3. Трансмурален илеит – характеризира се с остра болка в корема, безпричинно отслабване, слаб или съвсем отсъстващ апетит. Постепенно в патологичния процес се въвличат и други органи – черен дроб, бъбреци, жлъчни пътища, стави;

4. Гастроезофагеален рефлукс – възниква на фона на постоянно връщане на стомашно съдържимо в хранопровода. В комплекса симптоми присъства киселини, оригвания на кисело, появяващи се след хранене или при наклоняване на тялото, метеоризъм, позиви на уриниране.

5. Дуоденогастрален рефлукс – развива се вследствие на попадане на съдържимо от дванадесетопръстника в стомаха. Към водещите признаци на това заболяване се отнасят болезнените усещания и храносмилателните разстройства, жълтият налеп на езика, болезненост на корема при палпация.

Какво показва елетрогастроенцефалографията?

Процедурата позволява определяне на ефективността на перисталтиката на стомашно-чревния тракт, осигуряваща механичната обработка на храната и впоследствие придвижване на смелената храна в необходимото направление.

При несъгласуваност на съкращенията или отклонения в тяхната интензивност от нормата съществува риск от развитие на гастроентерологично заболяване.

Къде може да се направи тази диагностична процедура?

В медицинските центрове и диагностичните клиники, като необходимостта от нейното провеждане се определя при консултация с гастроентеролог.