Скандалът около мелдониума, в който попадна Мария Шарапова не е нищо повече от политическа игра, смята академик Ивар Калвинш, който е създател на този медицински препарат.

Според него тези таблетки не могат да подобрят спортните резултати, затова пък могат да компрометират спортистите от един конкретен регион – постсъветският.

Защо според латвийският учен и понастоящем директор на латвийския институт по органичен синтез, милдронатът е включен в списъка на забранените за употреба вещества на Световната антидопингова агенция и доколко може да се смята за допинг?

Според Ивар Калвинш това не е допинг. Милдронатът е само включен в списъка на забранените за употреба вещества от спортисти. Това изобщо не означава, че вече се отнася към допинга.

Журналистите наричат този списък допингов, макар и всъщност това да не е така. Фактът пък изобщо, че е включен в забранителния списък, е голяма глупост. Това е необосновано решение.

За да се докаже, че милдронатът действително е средство, което необосновано подобрява физическите възможности на спортистите, то е необходимо да се представят рандомизирани клинични изследвания, но досега поне такива никой не е виждал.

Затова и въпросът дали е допинг или не, поне към момента е несъстоятелен. Трябва да се докаже, че това е така или не е така.

А това, че една жена казала, че приема милдронат, и затова трябва да се забрани, така не прави в научния свят. Това вече мирише на политика.

Създателят на мелдониума предполага, че това са политически игри. Ако няма научна обосновка за включване в забранителния списък, то забраната може да е и политическа, тъй като е регистриран в постсъветското пространство, но има също и интернет търговия, което означава, че може да се закупи отвсякъде.

Как именно този препарат действа върху организма?

Макар и вчера вече да коментирахме действието на препарата, днес ще го направим отново, позовавайки се интервюто на неговия създател пред британска медия.

Веществото предотвратява гибелта на клетките на сърдечния мускул, когато остро не им достига кислород. Основно е бил предназначен за хората, които имат нарушено кръвообращение на мускулите на сърцето, заради атеросклероза, тромбоза и други заболявания.

А спортистите го приемат с друга цел. Ако по време на тренировка те прескочат границата, отвъд която започва не просто кислороден глад, а гибел на клетки на сърдечния мускул, тоест микроинфаркт, масивен инфаркт и така нататък, в такъв случай без милдронат младите хора е възможно, и това се случва, просто да умрат на терена.

И неведнъж сме ставали свидетели на подобни случаи.

А когато спортистите тренират достигат отвъд тази граница. А ако тренират след прием на милдронат, то те са защитени дори в случаите, когато сърцето им би трябвало да загине. Така препаратът ги спасява от смърт.

Може ли в такъв случай да се каже, че медикамента увеличава издръжливостта?

Не, остава непроменена. Просто спортистът работи във вреда на здравето си, а ако приема милдронат, сърцето му не страда. Това не увеличава издръжливостта, а предотвратява гибелта на сърцето му.

Истина ли е, че препаратът е бил създаден за военни нужди?

Не, а просто създателят му се е интересувал от отрицателния продължителен стрес – дистрес и какво точно се изтощава в организма през тези периоди, които неизбежно съпътстват живота ни днес.

Милдронатът позволява на клетките да се адаптират към висок дефицит на кислород, когато нормална клетка би загинала.