Сладките енергийни напитки с кофеин не губят популярност. С времето списъкът с рисковете за здравето, свързани с тези стимулатори, продължава да нараства.

Енергийните напитки крият все повече рискове за здравето

Вече има сведения за известен брой смъртни случаи от употребата на енергийни напитки.

Конкретна марка, дори бе изтеглена от пазара и забранена за продажба, тъй като мъжете, които я пили, получавали опасно продължителна ерекция.

Основните рискове все пак са свързани със сърдечната функция. Ново изследване, публикувано в списанието на Американската кардиологична асоциация показва, че изпиването на само една опаковка енергийна напитка, може да изведе от строя сърцето.

Изследователите дали на 34 души по 0,9 литра от една марка от общо 2 известни, условно наречени А и В, или плацебо.

След това използвали електрокардиограма за записване на електрическата активност на сърцето на участниците. Записването ставало на всеки 30 минути в рамките на 4 часа след изпиване на напитката.

Установило се, че употребата на енергийни напитки довело до увеличаване на интервала QT, който означава период от време, в рамките на камерите на сърцето се презареждат между ударите.

Опасни отклонения в сърдечната функция от кенче енергийна напитка

Средно интервалът QT при тези, които приемали енергийни напитки, бил с 6-7,7 милисекунди по-продължителен, отколкото при тези, които приемали плацебо, дори 4 часа след изпиването на напитката.

Нередовният интервал QT е изключително опасен, може да доведе до аритмия или до други потенциално смъртоносни сърдечно-съдови заболявания.

Получените резултати явно свидетелстват, че енергийните напитки нарушават сърдечната функция за няколко часа, но авторите на изследването не могат да обяснят защо се случва така.

Двете напитки, използвани в изследването, съдържали от 304 до 320 милиграма кофеин на 0,9 литра течност. Предходни изследвания показват, че дози под 400 мг не предизвикват каквито и да е електрокардиографични изменения.

Според етикета напитките също съдържали таурин и витамини от група В. Тауринът е аминокиселина, която по естествен начин се синтезира от организма и притежава антиаритмични свойства, витамин В също се смята за безопасен.

Неизвестно е обаче как тези различни съставки влияят на организма в комбинация.