Лятото е време, когато ни се иска да изглеждаме безупречно, но мазната кожа издайнически блести на слънцето, създавайки доста неудобства.

Как правилно да се грижим за мазната кожа през лятото  

Статистическите изследвания показват, че всяка трета жена има мазна кожа на лицето. Това означава, че много от нас знаят какво е това мазен блясък, а също и други проблеми, предизвикани от образуването на прекалено голямо количество себум.

Дамите с мазна кожа на лицето се обръщат към козметик, заради следните проблеми – акне, неравна, пореста кожа, мазен блясък.

Мазна кожа – предимства и недостатъци

Мазната кожа обикновено е дебела, пореста, бавно старее, тъй като анатомично е с по-голяма дебелина и не се образуват малки мимически бръчки. Този тип кожа изисква грижа до толкова, че да не се образува акне.

Мастните секрети при този тип кожа имат определени особености, те са плътни и по-трудно преминават по протоците на мастните жлези, което предизвиква и тяхното разширение, а при попадане на бактерии и възпаление.

Причините за образуване на акне и на мастен блясък е наднормената функция на мастните жлези.

Секретът, отделяното от мастните жлези, това са липиди /мазнини/, в смес с пот, покриват повърхността на кожата и образуват защитна хидролипидна мантия, която препятства загубата на влага от повърхността на кожата.

Способства за поддържане на нивото на овлажняване, така е при нормални условия.

Типът кожа се залага по наследство. Промяната на типа кожа е невъзможна, но има и механизми във функцията на организма, които помагат за поддържане на оптималното състояние на кожата.

Функцията на мастните жлези се регулира от хормони. Най-голямо влияние на състоянието на кожата оказва естрогена. Ето защо ако има проблеми с кожата, дерматологът-козметик може да назначи като изследване анализ на кръв за хормони.

Хормоналният фон с течение на времето се променя. Така например, в период на климакс нивата на хормона естроген значително се понижават, което способства и за намаляване на образуването на кожен себум.

Вторият по значимост фактор – това е храненето и функционирането на стомашно-чревния тракт. Правилата на здравословното хранене често се пренебрегват, но те оказват значително влияние на състоянието на кожата.

При правилно подбрана диета, в рамките на 7 дни резултатът се вижда.

Кожата на Камерън Диас е предразположена към омазняване и образуване на акне, ето защо Камерън използва специална диета.

Предпочита морски дарове и пресни зеленчуци, тъй като са богати на цинк, който нормализира функцията на мастните жлези.

Проблемна кожа, какви проблеми застрашават мазната кожа и защо

Проблемната кожа е събирателен термин, тъй като всеки има своите проблеми. Но в областта на разкрасителната индустрия за проблемна се смята чувствителната и активно реагираща на дразнители кожа.

Мазната кожа не е изключение. Акнето е реакция на дразнител, вследствие на промяна на хранителния режим, грижа за лицето, инсолация и др.

Проблемната кожа изисква по-комплексна грижа, тогава ще ни радва с красота и здраве.

През летния период мастните жлези стават по-активни, което предизвиква редица трудности:

  • Трудно е да се поддържа грим през целия ден;
  • Възникват възпаления;
  • Широки пори;

Особености на лятната грижа за мазна кожа

Грижата за кожата може да се раздели на 2 части – у дома и в козметичния салон.

У дома грижата за проблемната кожа се състои от следните процедури:

  • Почистване – обърнете внимание, че почистващото средство не трябва да съдържа спирт, тъй като последният способства за понижаване на местния имунитет на кожата. Лицето е необходимо да се почиства по 2 пъти дневно – сутрин и вечер. Не трябва да се прекалява с козметиката, тъй като това е повод за поява на акне.
  • Тренировка на кръвоносните съдове – дерматолозите отдавна са установили връзка между чувствителността на кожата към раздразнения и функцията на кръвоносните съдове. При чувствителна кожа най-често възникват отоци, зачервявания, появяват се капиляри. Мазната кожа пък е много дебела и цветът на лицето може да има сивкав оттенък.

За трениране на съдовете се препоръчва масажиране с кубчета лед. Промяната на температурата отлично тонизира кръвоносните съдове, подобрява се храненето на тъканите, а също се съкращават порите.