Лампите, спестяващи електрическа енергия позволяват да икономисването на немалко средства. Но струва ли си сделката? Все по-често се говори колко вредни са крушките, спестяващи електрическа енергия.

Ето какви опасности дебнат нашето здраве и това на нашето семейство, ако вече сме си закупили и използваме енергоспестяващи крушки у дома.

1. Ултравиолетово облъчване

Производителите на крушки, които спестяват енергия, предупреждават, че 8 часа престой под такава лампа се приравняват на 1 час на директна слънчева светлина.

В действителност значителна част от ултравиолетовата светлина се блокира от стъклото, от което е направена лампата, но при продължителен престой в помещения с такива лампи човек получава солидна доза ултравиолетови лъчи.

Следва да се отбележи, че все още не са провеждани никакви официални изследвания. Учените само говорят за вероятността от неблагоприятното въздействие на ултравиолетовите лъчи, изпускани от крушките, спестяващи енергия.

2. Живачни пари

Знаете ли, че всяка енергоспестяваща крушка съдържа от 3 до 5 мг живак. Да, това не е много, и докато стъкленият корпус на лампата е цял, то нищо не застрашава здравето ви.

Но ако лампата се счупи или се пръсне, то парите на отровния метал попадат във въздуха и бързо се разпространяват из помещението, попадайки върху мебелите и дрехите ви.

Престоят в жилище, замърсено с живок, съвсем не е безопасно. Живакът попада в организма, където може да доведе до увреждане на бъбреците, на черния дроб, на главния мозък и на други тъкани и органи.

В повечето случаи хората изхвърлят енергоспестяващите крушки заедно с останалия боклук. Поради което токсичните вещества попадат в почвата, а след това и в подпочвените води.

3. Режим на пулсация на енергоспестяващите лампи

Повечето работят в режим на пулсации, когато светлината се изпуска неравномерно и по няколко десетки пъти в секунда отслабва и се увеличава.

Редица изследвания показват, че този начин на работа на лампите вреди на нервната система и на очите.

Много хора, които са принудени да стоят по няколко часа в помещения, където работят енергоспестяващи лампи, се оплакват от често главоболие, нарушение на равновесието и световъртеж.

Също ги безпокоят болки в очите, лесно се уморяват и страдат от безсъние.

Разработени са съвременни енергоспестяващи лампи, които работят в режим 300 пулсации в секунда, които не се улавят от нервната система, а вредното влияние на лампите се свежда до минимум.

4. Енергоспестяващи лампи и алергия

При много хора с чувствителна кожа светлината от тези крушки предизвиква алергична реакция, която може да се прояви под формата на парене, сърбеж или отоци.

На такива хора лекарите препоръчват да избират правилни източници на осветлени, а също и да използват защитни абажури. Обикновено светлинни диоди не създават такива проблеми.

Следва да се отбележи, че алергичната реакция на светлина, отделяна от лампи, свестяващи енергия, се среща изключително рядко.

Често дори опитен лекар дълго време не е в състояние да определи причината за алергичните реакции. Поради тази причина, ако ви безпокои безпричинна алергия на кожата, то всичко може да се дължи на осветителните тела, които използвате.

С оглед на горното, струва ли си изобщо да излагаме на риск здравето си само за да спестим няколко лева от сметката за ток, като се има предвид с колко други опасни вещества, с които се сблъскваме ежедневно, трябва да се справя тялото ни.