Бразилски учени от университета Сау Паулу успяха да демонстрират, че активацията на образуването на един от човешките ензими позволява успешна борба с атрофията на скелетните мускули, която се развива с възрастта, а също се усилва при невродегенеративни заболявания, възпалителни състояния и когато човек е в реанимация.

Защо толкова бързо се губи постигната форма

Така например, при 10 дни, прекарани в отделение за интензивна терапия може да атрофира до 20% от мускулната маса на краката и на дихателните мускули, включително и диафрагмените.

За възстановяване се назначава физиотерапия, дихателни упражнения и електростимулация.

Белтъкът-чудо, който позволява спирането на процеса на загуба на мускулна маса, е протеинкиназа А – ензим, потискащ образуването на белтъците FoxO.

Тези белтъци активират гените, които участват в процеса на атрофия. Протеинкиназа А потиска този процес и отключва образуването на мускулни влакна с повишена дихателна функция, като така се стига до хипертрофия на мускулите и увеличаване на тяхната способност да се съпротивляват на умората.

Потискането на кой ензим спиране атрофията на мускулите

Експериментът по потискането на активността на ендогенната, образувана от самия организъм, протеинкиназа А показва, че така се активират гените, свързани с атрофия, и намалява площта на мускулните влакна.

За да се поддържат мускулите в кондиция до дълбока старост, физическата активност е необходимо да бъде неотменна част от ежедневието ни, в противен случай трудно бихме се преборили с процеса на атрофия.

Разбира се, не трябва да се залита в крайности, и от пълна липса на двигателна активност да се преминава към прекомерни натоварвания, които не са и полезни за здравето, дори и да се практикуват от трениращи редовно.

Необходимо е да се постигне едно умерено ниво, което да ни поддържа във форма дълги години, разбира се, има периоди, в които това не е възможно, но след преминаването им не трябва да забравяме за двигателната активност.

Що се отнася до двигателната активност може би немалко предизвикателство е това, че щом спрем да тренираме бързо губим форма, а после връщането ѝ съвсем не е лесно.