Какво представлява епидидимитът?

Епидидимит представлява инфекция или по-често възпаление на епидидима /тъкан, която обвива семенника от горната и задната му страна като качулка/. В по-голямата част от случаите заболяването е в резултат на бактериална инфекция. Въпреки че мъже на всяка възраст могат да развият възпаление на тестиса, най-често това се случва между 20 и 39-годишна възраст.

Когато се развие при деца, възпалението обикновено се дължи на травма. Въпреки това при някои деца може да се появи бактериална инфекция на надсеменника в резултат на сексуална злоупотреба. При повечето хора заболяването се проявява като болка и дискомфорт в областта на тестисите или слабините,  а в редки случаи засегнатите вдигат висока температура, появява се необичайно течение от пениса или кръв в урината.

Какви са симптомите?

Изявите на възпалението започват постепенно и най-често се проявяват напълно след около 24 часа. Болката обикновено се усеща в скротума и слабините.

  • Коремна или слабинна болка – първоначално възпалението започва в семепровода – тръбата, по която сперматозоидите достигат до уретрата, и след това обхваща и надсеменника. Това „спускане“ на възпалението обяснява защо симптомите могат първоначално да се проявят в хълбока – долната част на гърба и слабините. Единият семенник може да бъде по-болезнен от другия.
  • Скротумна болка и подуване на епидидима като може да набъбне до 2 пъти от нормалния си размер в рамките на 3-4 часа. Степента на подуване често е променлива.
  • Болка при уриниране и понякога кръв в урината.
  • Секрет от уретрета, особено при мъжете под 39-годишна възраст.
  • Висока температура, втрисане и гадене;

Какви са причините?

Причината обикновено е бактериална инфекция. Бактериите обикновено предизвикват инфекции в утретрата, прострата и чрез семепровода достигат до надсеменника. Бактериален причинител се идентифицира в около 80% от случаите.

Съществуват две групи инфекциозни организми, причиняващи възпаление на епидидима. Това са организмите, които причиняват полово предаваните болести и колиформи – организми, обитаващи червата.

При мъжете под 39-годишна възраст при около 50-60% от случаите причинителите са бактериалните видове причиняващи гонорея и хламидия.

При по-възрастните над 39-годишна възраст, причинителите обикновено са колиформи , най-често бактерията еширихия коли.

Тези организми също често причиняват инфекции на пикочния мехур. На всяка възраст хората, които правят анален секс са застрашени от излагане на бактерията ешерихия коли или на други фекални бактерии. Заболяването много рядко може да бъде и в резултат на гъбички или Mycobacterium SPP.

В още по-редки възпалението на надсеменника може да се дължи връщане на урина, поради секс или спортуване с пълен пикочен мехур. Лекарството, което се използва при сърдечно-съдови заболявания амиодарон, понякога причинява възпаление на надсеменника.

Лечение на епидидимит

Най-често се прилага терапия с антибиотици като по преценка на лекаря, те могат да се вливат интравенозно, да се инжектират или да приемат перорално като в последния случай лечението трябва да продължи повече от 10 дни.

Често терапията, която ще се приложи от това какви бактерии са причинители на инфекцията. А в повечето случаи лекарите избират комбинирана терапия с най-малко два различни антибиотика, тъй като понякога инфекциозните организми са няколко разновидности.

При мъжете под 39 години:

  • Цефтриаксин – единична доза мускулно или венозно и една доза азитромицин.
  • Доксициклин  на таблетки 2 пъти дневно в продължение на 10 дни в допълнение към единичната доза цефтриаксин.
  • Най-често се предписва цефтриаксон 250 интрамускулно плюс доксициклин 100 мг. перорално два пъти дневно в продължение на 10 дни.

При мъже над 39 години или при тези, които практикуват орален секс:

  • Ципрофлаксацинна таблетки два пъти дневно в продължение на 10-14 дни.

Сулфаметоксазол и триметоприм  на таблетки два пъти също 10-14 дневен прием.