Какво представлява епидидимитът?

Епидидимит представлява инфекция или по-често възпаление на епидидима /тъкан, която обвива семенника от горната и задната му страна като качулка/.

В по-голямата част от случаите заболяването е в резултат на бактериална инфекция. Въпреки че мъже на всяка възраст могат да развият възпаление на тестиса, най-често това се случва между 20 и 39-годишна възраст.

Когато се развие при деца, възпалението обикновено се дължи на травма. Въпреки това при някои деца може да се появи бактериална инфекция на надсеменника в резултат на сексуална злоупотреба.

При повечето хора заболяването се проявява като болка и дискомфорт в областта на тестисите или слабините, а в редки случаи засегнатите вдигат висока температура, появява се необичайно течение от пениса или кръв в урината.

Какви са симптомите?

Симптомите на епидидимит обикновено се развиват постепенно, започвайки с умерени неудобства, които постепенно се увеличават.

Един от първите и най-честите признаци е болката, която обикновено се усеща в областта на скротума и слабините. Този тип болка може да бъде наистина неприятен и дразнещ, като понякога води до поява на оток и чувство на тежест в тази област.

Освен това, може да се появят други симптоми, като коремна или слабинна болка. В началото възпалението се фокусира върху семепровода - тръбата, през която сперматозоидите се придвижват към уретрата, преди да засегне епидидима.

Това разпространение на възпалението може да обясни защо симптомите първоначално могат да се усетят в долната част на гърба и слабините, преди да засегнат скротума и около него.

Отокът на епидидима може да е впечатляващ - той може да нарасне до два пъти над обичайния си размер за сравнително кратко време, обикновено за период от 3 до 4 часа. Степента на отока може да варира значително от случай до случай.

Други симптоми, които могат да се появят, включват болка при уриниране, понякога дори кръв в урината, както и изтичане на секрет от уретрата, особено при мъже под 39-годишна възраст. Тези симптоми често са допълнени от висока температура, втрисване и гадене.

Какви са причините?

Причината обикновено е бактериална инфекция. Бактериите обикновено предизвикват инфекции в утретрата, прострата и чрез семепровода достигат до надсеменника. Бактериален причинител се идентифицира в около 80% от случаите.

Съществуват две групи инфекциозни организми, причиняващи възпаление на епидидима. Това са организмите, които причиняват полово предаваните болести и колиформи – организми, обитаващи червата.

При мъжете под 39-годишна възраст при около 50-60% от случаите причинителите са бактериалните видове причиняващи гонорея и хламидия.

При по-възрастните над 39-годишна възраст, причинителите обикновено са колиформи , най-често бактерията еширихия коли.

Тези организми също често причиняват инфекции на пикочния мехур. На всяка възраст хората, които правят анален секс са застрашени от излагане на бактерията ешерихия коли или на други фекални бактерии. Заболяването много рядко може да бъде и в резултат на гъбички или Mycobacterium SPP.

В още по-редки възпалението на надсеменника може да се дължи връщане на урина, поради секс или спортуване с пълен пикочен мехур. Лекарството, което се използва при сърдечно-съдови заболявания амиодарон, понякога причинява възпаление на надсеменника.

Лечение на епидидимит

Най-често се прилага терапия с антибиотици като по преценка на лекаря, те могат да се вливат интравенозно, да се инжектират или да приемат перорално като в последния случай лечението трябва да продължи повече от 10 дни.

Често терапията, която ще се приложи от това какви бактерии са причинители на инфекцията. А в повечето случаи лекарите избират комбинирана терапия с най-малко два различни антибиотика, тъй като понякога инфекциозните организми са няколко разновидности.

При мъжете под 39 години:

  • Цефтриаксин – единична доза мускулно или венозно и една доза азитромицин.
  • Доксициклин на таблетки 2 пъти дневно в продължение на 10 дни в допълнение към единичната доза цефтриаксин.
  • Най-често се предписва цефтриаксон 250 интрамускулно плюс доксициклин 100 мг. перорално два пъти дневно в продължение на 10 дни.

При мъже над 39 години или при тези, които практикуват орален секс:

  • Ципрофлаксацинна таблетки два пъти дневно в продължение на 10-14 дни.

Сулфаметоксазол и триметоприм на таблетки два пъти също 10-14 дневен прием.

Как да се предпазим?

Един от най-важните начини за предпазване от епидидимит е поддържането на добра хигиена. Редовното измиване на гениталната област със сапун и вода е от съществено значение, особено след полов контакт или посещение на обществени басейни.

Сушенето на областта е също важно, като се избягва оставянето на влага, която може да представлява почва за развитие на бактерии.

Използването на презервативи по време на сексуални отношения може да намали риска от прехвърляне на инфекции, които биха могли да доведат до епидидимит.

Редовните медицински прегледи също са от съществено значение, тъй като те позволяват ранно откриване и лечение на евентуални инфекции или проблеми в репродуктивния систем.

Отчитането и лечението на други инфекции, като например уретрални или семенни инфекции, веднага ще намали риска от тяхното разпространение към епидидима.

Важно е да се избягва директният контакт с бактерии или вируси, като се избягват непроверени водни пътеки и лоши хигиенни условия.

Подкрепата на имунната система чрез здравословен начин на живот, включително балансирана диета и редовно физическо упражнение, също може да помогне за предпазване от епидидимит.

Запазването на общи хигиенни норми и внимателно внимание към собственото си здраве са от съществено значение за предпазване от този проблематичен вид възпаление в мъжката репродуктивна система.