Бактерията ешерихия коли (E. coli)обикновено обитава червата на здравите хора и животните. Повечето видове на E. Coli са безвредни за човека или предизвикват кратка диария.

Една особено опасна група щамове, като E. coli O157:H7, могат да станат причина за появата на силни коремни болки, кървава диария и повръщане.

Човек може да влезе в контакт с E. Coli от замърсена храна или вода, особено от недобре измити сурови плодове или зеленчуци и недопечено говеждо месо.

Здравите хора на зряла възраст обикновено се възстановяват от инфекция с E. coli O157:H7 в рамките на 1 седмица, независимо от пола

Но при малките деца и хората в напреднала възраст съществува повишен риск от развитие на застрашаващата живота форма на бъбречна недостатъчност, наречена хемолитично-уремичен синдром.

Опасен щам на ешерихия коли - как да се предпазим

Какви са симптомите

Клиничните проявления на инфекция с E. coli O157:H7 обикновено започват 3 или 4 дни след излагането на бактериите. Възможно е човек да се разболее веднага, около ден след експозицията или седмица по-късно, а установяването на инфекцията с опасния щам става едва след изследване, най-често на урина.

Най-честите проявления на бактериалната инфекция са:

 • Диария, която може да е както с различна степен на интензивност, така и да се характеризира с воднист или кървав фецес.
 • Коремни спазми, болки и повишена чувствителност при докосване и натиск на външната коремна стена;
 • Характерни симптоми в някои от случаите са гадене и повръщане;
 • Съществува опасност и от инфекция във влагалищния секрет.

Необходимо е да се потърси лекарска помощ при продължителна диария, изхожданията са прекалено чести или се появи кръв в изпражненията.

Какви са причините

От множеството щамове на E. Coli само няколко предизвикват диария.

Една група от бактериите обаче, към която се причислява и O157:H7, отделя силен токсин, който уврежда лигавицата на тънките черва, което е възможно да стане причина за диария, при която се отделя кръв.

Инфекция се развива след поглъщане на опасния щам E. Coli.

За разлика от много други болестотворни бактерии, опасният щам на E. Coli е в състояние да предизвика инфекция, дори и след поемането на минимални количества от него.

Влошаването на здравословното състояние от бактерията и признаци на развитие на инфекция са възможни след изяждането на само един леко недопечен бургер или от поглъщането на една глътка заразена вода в басейн.

Потенциалните източници на заразяване с този щам на бактерията са замърсена храна или вода, както и директен контакт с инфектиран човек.

Инфекция с опасния щам на E. Coli се развива от ядене на заразена храна като например:

 • Говежда кайма – бактериите от червата на говедата могат да попаднат в месото и тъй като каймата обикновено се произвежда от месото на няколко различни животни, рискът от заразяване се увеличава;
 • Непастьоризирано мляко - бактерии E. Coli от вимето на кравата или от оборудването за доене могат да попаднат в суровото мляко;
 • Пресни зеленчуци – във ферми, в които се отглеждат говеда, е възможно да бъдат замърсени и отглежданите там зеленчуци, като най-уязвими на този вид замърсяване са спанакът и марулите.

Човешки и животински изпражнения могат да замърсят подпочвените и повърхностните води, включително и потоци, реки, езера и води, използвани за напояване на растенията във фермите.

Въпреки че има установени стандарти за третиране на питейните води с хлор, ултравиолетова светлина и озон, при които се унищожават почти всички бактерии, някои от случаите на инфекцията могат да се дължат и на замърсяване на общински питейни води, като рискът от това да се случи е най-голям в малките населени места, особено след обилни валежи.

Бактериите лесно да преминат от един човек на друг, особено ако незаразеният не си мие правилно ръцете.

Лечение на ешерихия коли

Прилага се поддържаща терапия. На болния се препоръчва покой и прием на повече течности. Ако се развие тежката форма на бъбречна недостатъчност като усложнение на инфекцията се налага хоспитализация. В повечето случаи не се налага назначаване на антибиотици.

Как да се предотврати опасността от коварния щам на ешерихия коли

За профилактика на инфекцията е необходимо да се спазват контролни мерки във всички стадии на продоволствената верига – от производството на селскостопански продукти във фермите до преработване, обработване и приготвяне на хранителни продукти както в търговски предприятия, така и в домашни условия.

В промишлени условия

Броят на случаите на заболяването може да бъде намален чрез провеждането на разнообразните мероприятия при производството на кайма. Например, животните се изследват преди клане за предотвратяване на попадането на голямо количество патогенни бактерии в кланиците.

Надлежните мероприятия, които се спазват в кланиците и спазването на хигиена намаляват риска от заразяване на месото с фекалии, но не гарантират липса на опасни ешерихия коли в храната.

За свеждане до минимум на вероятността от микробиологично замърсяване е изключително важно работниците във фермите и работещите в кланици да спазват достатъчно добра хигиена.

Същото се отнася и за служителите на предприятията, в които произвеждат месни хранителни продукти. Най-много трябва да се внимава с колбасите и месните деликатеси.

Единственият ефективен начин за унищожаване на опасния щам на чревната бактерия в хранителните продукти е бактерицидна обработка – нагряване, например, топлинна обработка или пастьоризация, или облъчване.

В домашни условия

Мерки за профилактика инфекцията с опасния щам на ешерихия коли са сходни с мерките за превенцията на заболявания от хранителен произход.

5 са основните принципи, които могат да гарантират, че няма да се стигне до заразяване с опасната бактерия, която може да доведе до развитие на бъбречна недостатъчност.

1.Спазване на хигиена

Преди контакт с хранителни продукти ръцете трябва да се мият. Това трябва да се прави често и при приготвянето на храна.

Водеща препоръка, която знаят и малките деца – да се мият ръцете преди посещение на тоалетна.

Мийте и дезинфекцирайте всякакви повърхности и кухненски принадлежности, използвани при приготвяне на храна.

Необходимо е да се вземат мерки за предпазване на кухнята от насекоми, гризачи и други животни.

2.Отделяйте суровите продукти от термично обработените

Отделяйте суровото месо, пилешкото и морските дарове от други хранителни продукти. За обработка на сурови продукти използвайте различни кухненски прибори и принадлежности – различни ножове и кухненски дъски.

3.Добра термична обработка на храната

Месото, пилешкото, яйцата и морските дарове трябва да се обработват добре термично.

Супите е добре да се оставя да завират, за да сме сигурни, че температурата при тяхното приготвяне ще достигне 70 градуса. Помнете, че сокът на готовото месо или пилешкото трябва да има светъл, а не розов нюанс. По възможност използвайте термометър. Добре подгрявайте готова храна.

4.Съхранявайте хранителни продукти при безопасни температура

 • Не оставяйте готова храна при стайна температура повече от 2 часа;
 • Не трябва да се отлага охлаждането на всички развалящи се бързо храни – желателно до температура под 5 градуса;
 • Дръжте готовите ястия горещи – над 60 градуса, докато бъдат сервирани;
 • Не съхранявайте храната твърде дълго, дори в хладилника;
 • Не размразявайте храните при стайна температура.

5.Използвайте безопасна вода и безопасни сурови продукти

 • Използвайте чиста вода при готвене или я пречиствайте;
 • Избирайте свежи и полезни продукти;
 • Не използвайте продукти след изтичане на срока им на годност.

Суровите продукти, а също вода и лед, могат да съдържат опасни микроорганизми, включително и щама на ешерихия коли, който може да предизвика бъбречна недостатъчност.

В развалените или покрити с плесен хранителни продукти могат да се образуват токсини. Внимателно подбраните и добре измитите хранителни продукти са по-безопасни за здравето.