Преходът от горещо лято към прохладна есен е стрес за организма, който обаче невинаги е явен.

На какво следва да обърнем внимание, за да съхраним здравето си?

Смяната на годишните сезони, особено от топъл към студен, се отразява силно върху здравето на човека – в организма протичат дълбоки изменения. Какви проблеми могат да се появят в този период? Какъв е смисълът да се изследваме преди идването на студовете?

Внимание към имунитета

През септември е добре да се даде кръв и да се направи ултразвуково изследване на коремната област. Лекарите твърдят, че есента е времето, когато започва временна „атрофия“ на лимфоидната тъкан. Това се случва, поради температурните колебания и общото забавяне на обменните процеси.

Анализите и изследванията могат да покажат понижаване на имуноглобулините в кръвта, а също и на лимфоцитите и на моноцитите, намаляване на размера на далака и на тимуса.

Всичко това е показатели, че защитните сили постепенно намаляват и организмът е податлив на вируси. Според статистиката дори от грип хората боледуват през есента в пъти по-често.

През този период следва да се обърне особено внимание на имунната система. Необходими са препарати за нейното стимулиране, съдържащи антиоксиданти. А това означава, че трябва да включите в хранителния си режим ехинацея, зелен чай, храни, богати на цинк и селен, цитруси.

Също можете да използвате етерични масла от чаено дърво, дафинов лист, евкалипт и т.н.

Достатъчно е да капнете няколко капки на китката си или на любимия ви шал, макар че засега няма да ви се наложи, тъй като септември обещава да бъде доста топъл, дори горещ. И разбира се, необходимо е да провеждате процедури по закаляване.

Работа с кръвоносните съдове

С настъпването на есента лекарите съветват да се посетят офталмолог, невролог и кардиолог. Това е свързано с факта, че за този период от годината са характерни сериозни промени във функционирането на сърдечно-съдовата система.

Повишават се вътреочното и артериалното налягане, поради което може да се влоши мозъчното кръвообращение, тъй като свиващите се кръвоносни съдове пречат на нормалния поток на кръвта.

Това се случва, тъй като се променя атмосферното налягане, температурите също постоянно се изменят, по-често се регистрират различни електромагнитни бури. Също на фона на общото отслабване на имунитета, сърдечният мускул и кръвоносната система не се оказват подготвени за усилващите се натоварване.

В резултат човек може да усеща слабост, да се появяват световъртежи, сънливост, понякога зрението му също се влошава.

Избягване на проблеми със здравето и развитие на усложнения в такъв случай помагат лекарствените препарати, препоръчани от лекар. Също хранителният режим може да се допълни с рибни мазнини и различни антиоксиданти и витаминни комплекси.

Освен това е добре да разнообразите физическата си активност – разходки на чист въздух, сутрешна гимнастика, плуване в басейн, които ще ви позволят да ободрите сърцето си.

Проблеми с бъбреците

В началото на есента лекарите препоръчват допълнително да се провери как функционират бъбреците. Следва да си направите ултразвуково изследване и да посетите нефролог.

Тъй като през есента хората започват да употребяват храни, съдържащи калиеви соли и минерални елементи – домати, патладжани, чушки. Сами по себе си тези вещества не са опасни, но при прекаляване оказват неблагоприятно влияние върху организма.