В настроение сте и партньорът ви е готов, така че решавате да стигнете бързо до леглото. Изведнъж обаче усещате тъпа болка или парене и не знаете каква е причината. Когато винаги сте се наслаждавали на секса и изведнъж ви заболи, може да се почувствате объркани и разтревожени. Всъщност според Американския конгрес по акушерство и гинекология 75% от жените изпитват болезнен секс в някакъв момент от живота си. А тук можете да прочетете за симптомите, които ви държат далеч от леглото, а после и решението за тях.

Външната страна на вагината е много раздразнена

Възможна причина: Продуктите за лична хигиена. Ако усещате раздразнение и има зачервяване на външните срамни устни или вулвата, това се дължи на продуктите за хигиена – сапун, масажно олио или дори тоалетна хартия. Оцветители, парфюми и други съставки в тези продукти могат да доведат до вагинит или възпаления на кожата около вагината.

Решение: Ускорете заздравяването като оставите областта на спокойствие за няколко дни, докато раздразнението отмине. Третирането с лосион или крем само ще направи раздразнението по-голямо. После направете списък на продуктите, които ползвате, махнете тези със съдържание на различни химически вещества и ги заменете с продукти с естествени съставки.

Сърбеж и вагинално течение

Наличието на течение е знак, че съществува инфекция. Трудното е да разберете каква точно е тя. Ако течението е бяло, гъсто и съпроводено със сърбеж, то най-вероятно става въпрос за гъбична инфекция. Друго вероятно заболяване е бактериалната вагиноза, което обикновено се отличава с воднисто течение с лоша миризма. Може да става въпрос и за полово предавани болести като гонорея или хламидии, при които често няма видими признаци, но могат да са причина за болка в таза и зеленикаво-жълто течение.

Решение: Посетете вашия лекар. Въпреки че в аптеките можете да намерите противогъбичен крем, който да излекува инфекцията, по-добре да отидете на лекар и да се уверите, че не става въпрос за сериозен проблем.

Вагината ви е много стегната и не можете да я отпуснете

Възможна причина: Вагинизъм. Ако проникването е болезнено и дори невъзможно, защото вагината ви е стегната, това може да е знак за малко познато състояние, наречено вагинизъм. Причината за него не е ясна, но е възможно да се дължи на минала травма, като сексуално насилие.

Решение: Попитайте лекаря си специално за вагинизма, защото той може да реши, че симптомите се дължат на стрес или безпокойство. С определени упражнения, състоянието може да се подобри и да нямате проблеми.

Вагината ви е прекалено суха

Възможна причина: Стрес, лекарства или хормони. Вагиналната сухота е една от най-честите причини жените да не се чувстват добре по време на секс. Много неща могат да са причина за нея – стрес, безпокойство или взимане на лекарства.

Решение: Можете да използвате лосион на силиконова основа, за да спомогнете за естетвената лубрикация докато нивата на стрес се понижат. Но все пак се консултирайте с лекар, защото сухотата не е нормално състояние.

Перинеумът ви пламва от болка

Възможна причина: Раждане. Перинеумът е областта между вулвата и анусът. Понякога докторите разрязват тази чувствителна, богата на нерви тъкан по време на раждане, за да улеснят излизането на бебето и да предотвратят разкъсване. Процедурата се нарича епистомия. При някои от жените мястото остава болезнено.

Решение: Споделете с лекар, който може да ви консултира правилно и може да ви посъветва за хирургична намеса.