Мъжете обичат да се шегуват с особеностите на женската памет. Да, и самите жени в определени периоди от своя живот се оплакват от разсеяност, бързо забравяне и дори глупост.

Откъде е това мнение за женската памет? Проблемът е в половите хормони. Как естрогените влияят на женската памет?

Естрогените и женската памет

Изследванията показват, че естрогените са удивително въздействащи хормони. Рецептори към тях са били практически установени по цялото тяло, а където има рецептори, там естрогените могат да окажат своето влияние.

Оказва се, че в структурите на главния мозък също е пълно с рецептори на естроген.

Учените предполагат, че женските полови хормони могат влизат в ролята на растежни фактори, които стимулират някои видове неврони към образуването на нови синапси.

А колкото са повече синапсите – контактите между невроните, толкова по-добре и ефективно функционира мозъка.

Една от ключовите структури, попадащи под тяхното влияние е хипокампа.

Това е участък от главния мозък, напомнящ на древните анатоми на морско конче, разположено в челните отдели на големите полукълба на главния мозък, който участва във формирането на емоции, а също и в процесите на прехода на краткосрочната памет в дългосрочна.

А също така и хипокампът отговаря за вербалната памет – способност да се запомнят думи и текстове при всяка интонация на произнасянето им. И точно по вербална памет жените в репродуктивна възраст доста изпреварват мъжете.

И след това, с напредването на възрастта мъжете по-бързо губят вербална памет, отколкото слабия пол. Разбира се, в периода на постменопаузата жените ги догонват, но преди настъпването на старческата възраст тези различия са твърде съществени.

Между впрочем е доказано, че аеробните упражнения положително въздействат на хипокампа и позволяват съхраняването на вербалната памет на жените в напреднала възраст, а също жените от рисковата група за развитие на деменция.

Наблюденията показват, че при жените в репродуктивна възраст може да се проследи как се променя паметта и психоемоционалната сфера по време на менструален цикъл на фона на колебанията на половите хормони.

Така, в средата на лутеиновата фаза, когато концентрацията на естрогените в кръвната плазма е максимална, значително се подобрява вербалната памет и нарастват показателите на умствената работоспособност.

И именно през този период е повишена активността на хипокампа и някои други участъци на главния мозък – ивичестото тяло и премоторната кора.

Естрогените могат да подобрят паметта, а това означава, че нарушаването на техния синтез логично води до нейното влошаване.

Действително, нарушенията на менструалния цикъл се проявяват във влошаване на способностите за възприемане на нова информация, понижаване на познавателната дейност, като не се говори за психоемоционалните разстройства и повишения риск от депресия.

Между впрочем, до такива състояния водят всякакви резки промени в нивото на естрогените, дори в пределите на нормата, например, след раждане, в периода преди менопаузата и преди началото на менструацията.

И именно женската зависимост от естрогените, а не слабата нервна система, е причина жените 2 пъти по-често от мъжете да изпадат в депресивни състояния с неадекватно поведение.

Между впрочем, интересен факт – на младите и здравите жени кофеинът подобрява зрителната и слуховата памет по-силно, отколкото при мъжете.

Естрогените и здравето на нервната система

Тези хормони позволяват на жените не само по-дълго да съхраняват вербалната памет, но и да се противопоставят на различни външни разрушителни въздействия, а това означава и да опазят здравето си.