В Библията етеричните масла са споменати 188 пъти, което изобщо не трябва да ни учудва.

Тези ценни елексири притежават множество полезни свойства, и дори могат да забавят процесите на стареене на кожата.

Как се използват за подмладяване и разкрасяване

1.Масло от семена на моркови

Замърсяването на околната среда, слънцето и обезводняването на кожата могат да доведат до преждевременно стареене и ранно образуване на бръчки. Но с всички тези проблеми може да се справи етеричното масло от семена на моркови.

Изследване от 2019 г. показва, че то способства за подмладяване на кожата и предотвратява увреждането на нейните здрави клетки.

2.Лимонено масло

В състава на етеричното масло от лимон присъстват антиоксиданти, които предпазват кожата от последствията на окислителния стрес, неутрализира се действието на свободните радикали.

Съдържа аскорбинова киселина, алфа токоферол и глутатион – anti-age съставки, които повишават способността на клетките да издържат на увреждане.

Нанасянето на това масло на кожата укрепва нейните защитни свойства и предотвратява преждевременното стареене.

3.Масло от семена на нар

Ароматната субстанция с тъмночервен цвят е ефективно подмладяващо средство. Богата е на активни съставки, които притежават противовъзпалителни, противоракови и антибактериални свойства.

Изследване от 2015 г., което провеждат от медицинския факултет на Университет в Испания, показва, че маслото от семената на нар стимулира регенерацията на горния слой на епидермиса.

Повишава еластичността на кожата. Пиенето на сок от нар може да предотврати стареенето на кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Молекулите на етеричните масла са уникални с това, че могат да проникват през клетъчните мембрани. В това е тайната на тяхната ефективност.

4.Масло от розмарин

Притежава високи антибактериални свойства, които могат да помогнат за подобряване на състоянието на кожата при много дерматологични заболявания, сред които дерматит и екзема.

Противодейства на окислителния стрес, който е една от основните причини за стареене на кожата.

Екстрактът от розмарин проявява силна антиоксидантна активност, гарантирано забавя процесите на стареене на кожата.

5.Масло от шипка

Съдържа цели 3 мощни anti-age агента – линолова киселина, каротиноиди и токоферол, витамин Е.

Когато действат като тандем, те оказват изразено противовъзпалително действие и допринасят за значително подобряване на състоянието на кожата.

Маслото от семена на шипки съдържа голямо количество фенолна киселина, която предотвратява възникването на възпаления на кожата и понижава негативните последствия на окислителния стрес.

Тези данни представя изследване от 2018 г., публикувано в изданието Международна медицина на молекулярните науки.

Повечето етерични масла са със срок на годност от 1 до 2 години. Но съхранението в хладилника може да увеличи този срок.

6.Масло от тамян

Поддържа защитните механизми на кожата, помага ѝ да се справи с патогенните бактерии.

Освен това отлично тонизира и поддържа еластичността на кожата, благодарение на което изглежда здрава и сияеща.

Изследване от 2017 г. показва, че маслото от тамян способства за заздравяване на увредените тъкани на кожата и предотвратява развитието на възпаление. Благодарение на това бръчките се заглаждат, подобрява се външния вид на стрии и белези.

7.Масло от розово мушкато

Това етерично масло се слави със своите свойства да спомага за заздравяване на раните, то не предизвиква раздразнения и няма странични ефекти.

Учените свързват неговото приложение с подобряване на състоянието на кожата при екзема и дерматит. То е отлично средство за нормализиране на функционирането на доста активни мастни жлези.

Още едно ценно свойство – антиоксидантното, благодарение на което бръчките на лицето се появяват по-късно.

8.Масло от иланг-иланг

Най-важното свойство на етеричното масло от иланг-иланг  - противодейства на разрушителното действие на свободните радикали.

Високата му антиоксидантна активност помага за поддържане на здравето и красотата на кожата, стимулират се процесите на обновяване и на възстановяване.

Как да използваме етерично масло

Преди да го нанесем на кожата, следва задължително да го разредим с базово масло.

При използване в чист вид етерите често предизвикват раздразнение, повишава се фоточувствителността на кожата и дори могат да станат причина за изгаряния.

Натуралните растителни масла с лекота решават проблема и стават основа за извършване на козметични процедури. Препоръчителни са следните базови масла:

  • Жожоба;
  • Арганово;
  • Масло от авокадо;
  • Бадемово масло;
  • Масло от гроздови костилки.

За разкрасяване са необходими 5 мл базово и 10 капки етерично масло. Използвайте получената смес 2 пъти дневно – сутрин и вечер.