Болшинството от техниките за защита при атака с нож в реалния живот се оказват неефективни. Защо се получава така и как трябва да се защитавате, ако ви нападнат с нож?

Чад Макбрум, специалист по използване на хладно оръжие, установил няколко общи проблема в самия подход към тренировките.

Оказва се, че най-разпространените техники са неефективни в реалния живот, които не са подготвени за такова нападение. И създава своя техника за защита на атаките с нож, като отчита всички възможни действия на атакуващия.

Сега много програми за защита от хладно оръжие не отчитат фактът, че за разлика от удар с ръка или крак, за удар с нож не е нужен голям замах и дистанцията между противниците е минимална. Освен това ъгълът с ножа може да се промени в последната секунда.

Като се игнорират тези особености се получава неефективна и негъвкава защита, която лесно се пробива, като противникът направи неочаквана маневра, която не е изучена по време на тренировките.

Какво трябва да запомним?

Има няколко препоръки, с прилагането на които ще повишите своите шансове за оцеляване, когато се сблъскате с ножа на противника.

1. Останете в движение – дистанцията е вашата най-добра защита срещу хладното оръжие, така че движете и се опитайте максимално бързо да се отдалечите от противника. Ако имате възможност, бягайте.
2. Прикрийте се – бариера пред противника може да стане всичко, което може да му попречи да ви достигне – прикрийте се пред статични или движещи се предмети – пейки, дървета, автомобили, може да вземете стол, ако има такъв под ръка или някакъв пакет с вещи.
3. Ако контактът с ножа е неизбежен, пазете най-важните органи и артерии. Прикрийте се с ръце и предпазете централната линия на тялото – гръкляна, шията, белите дробове, сърцето и артериите.
4. Не се концентрирайте върху оръжието – учете се да гледате към гърдите на противника, тъй като всяко движение на ръцете на ръцете в горната част на торса. А движението на ножа следете с периферното зрение.
5. Продължавайте да се сражавате – възможно е да пострадате, но не трябва да мислите за това. Необходимо е да се борите до край. Не сте мъртви, докато това не бъде констатирано от лекар.

Отблъскване, възпиране, отнемане, неутрализиране

Защитата от хладно оръжие включва 4 етапа, които позволяват да се реагира на атакуващите действия от начало до край. В зависимост от това как се развива ситуацията, всяка стъпка може да се пропусне освен последната.

Отблъскване

Използва се за прихващане на атаката, когато не е възможно пълно отклоняване от удара. Заемете неутрална позиция, ръцете се намират между зоната под брадата и гърдите, лактите трябва да се раздалечени от торса.

Когато противникът атакува, му нанесете бърз кратък удар с длан по ръката му в областта между китката и предмишницата. Можете да използвате и двете ръце – това ще увеличи площта на засягане и няма да позволи противника да избегне удара.

След контакта се върнете в начална позиция и се пригответе да отблъснете следващата атака.

Захващане

Веднага щом ви се появи възможност, хванете атакуващата ръка на противника, за да контролирате оръжието.

Неутрализация

Последната стъпка за защита от въоръжена атака на противника – това е неутрализация на опасността. Ако сте хванали атакуващата ви ръка, по-добре не пускайте противника, докато не го обезоръжите.