През последните 20 години на спортната арена излезе още един екстремен вид тренировки, който също се основава на философията на спорта без граници, - кросфит.

Защо на някои хора им харесва толкова този екстремен вид фитнес?

Смята се за подходящ практически за хора от всички възрастови групи и дори за деца.

Първоначално е разработен за подготовка на военни, пожарникари и полицаи, но през последните 10 години придоби широка обществена популярност, а в България от сравнително скоро, и днес хиляди фитнес клубове предлагат тренировъчни програми, разработени въз основа на този метод.

Както и при другите екстремни видове спорт, и в кросфита се появиха професионални спортисти и започна провеждането на международни състезания.

Кросфитът представлява универсална програма за тренировки, насочена към повишаване на силата и на издръжливостта на спортиста благодарение на комбинация от аеробика, гимнастика, тежка и лека атлетика и бодибилдинг.

Упражненията се изпълняват с висока интензивност и се променят всеки ден. В кросфита такива дневни комплекси се наричат „тренировъчни програми за деня“ /workouts of the day, или WODs/, избират се в случаен ред и могат да включат най-разнообразни физически упражнения.

Типичната тренировъчна програма може да включва, 2 серии от по 22 набирания, мъртва тяга и изхвърляне на щанга – пълни клякания с щанга в ръце с изхвърляне над главата при издигане, и накрая още едно бягане от 800 метра.

Разнообразието от упражнения и високата им интензивност повишават мускулната сила и работоспособността, подобряват издръжливостта, ловкостта, гъвкавостта и т.н. Дневните тренировъчни програми никога не са скучни и отнемат малко време от 5 до 30 минути.

Авторът на статията превъзнася кросфита, разказвайки за положителното му влияние върху неговия живот. Другите членове на кросфит-клуба станали за него второ семейство, тъй като груповите тренировки сплотяват и развиват дух на приятелство.

Това е весел и ефективен тренировъчен метод, подходящ за всеки независимо от възрастта, пола или от нивото на спортната подготовка.

Сред многобройните положителни аспекти авторът определя отслабването, подобряването на обмяната на веществата, регулиране на кръвното налягане, на нивото на кръвната захар, а също и на холестерола и на инсулина.

Преди 7 години Стефани Куперман рисува съвсем различна картина. В статия за американски вестник тя разказала историята на Браян Андерсън, служител на спец службите от Такоума, щата Вашингтон.

След особено интензивна тренировка по метода кросфит, по време на която той направил 2 серии по 50 повторения с 20-килограмова гира, той направил т.нар. суинг, при който гирата се вдига над главата, след това се пуска на земята между краката и отново се повдига нагоре, изведнъж получил болка в гърба и не можел да ходи.

Привечер болката се усилила, и се наложило да бъде откаран по спешност в болница, където му била поставена диагноза – рабдомилиоза – остра некроза на скелетните мускули.

Дори създателят на кросфита казал на Куперман, че това може да ви убие.

И винаги открито е предупреждавал за това.
Заболяването възниква при бързо обширно разрушаване на клетките на мускулната тъкан, което е причина за изхвърляне на тяхното съдържимо, на първо място белтъкът миоглобин, в кръвта.

Ако се освободи прекалено голямо количество, може да се развие остра бъбречна недостатъчност.

Причините за това заболяване са различни, но една от най-разпространените е интензивното физическо натоварване. Андерсън прекарал 6 дни в реанимация и се възстановил, като след половин година се завърнал към тренировки, които едва не унищожили бъбреците му.

Според лекари по спортна медицина е невъзможно неопитен начинаещ да започне да се занимава с кросфит и да не си навреди.