Знаете ли колко прах се събира, ако не чистите само една стая на жилището само една година? Около 6 килограма, твърдят учените. Също така обещават, че в бъдеще ще спасят домакините от този проблем.

Например, вече са разработени летящи роботи-прахосмукачки, които могат да „пърхат“ цял ден из жилището и да унищожават вредните частици – отмрелият епидермис, микроскопични фрагменти, уличен пясък и пръст, прашец от растенията, власинки от килимите, меките играчки, дрехите, спалното бельо.

Между впрочем – 2/3 от праха по света е от естествен произход.

Само си представете, че в нашите жилища долита, дори и вулканична прах, а също и пясък от Сахара. Метеоритите и кометите също запрашават земната атмосфера.

И докато техниката чудо все още не е дошла в дома ни, се налага да изправяме срещу врага лице в лице. И с какво все пак е опасен прахът, ако не премахваме редовно от пода, мебелите и стените?

1. Люспите кожа и акарите предизвикват алергия

Домашният прах е най-силният алерген в дома. Но не самото неговото присъствие предизвиква алергия, а изпражненията на акарите, които се натрупват в него.

Редовната сенсибилизация може да причини контактен дерматит, полиноза, алергичен конюнктивит, хранителна алергия. При деца с наследствена предразположеност прахът е възможно да предизвика астма.

Животните в дома задълбочават проблема – люспите от кожата на котките и кучетата – не космите, са най-силният алерген, съдържащ се в домашната прах.

2. Спорите се превръщат в гъбични заболявания

Домашният прах също е благоприятна среда за спорите на почти всички видове гъбички, в който с години могат да съхранят жизнеспособността си в изсушено състояние.

Ако някой от роднините ви някога е страдал от гъбички на стъпалата или на ноктите, е напълно вероятно някой отдалечен ъгъл на дома ви да са се притаили спори.

Разбира се, гъбички на краката не възникват просто така – за тази цел е необходим минимум отслабен имунитет. Но по време на постоянен стрес или възстановяване след тежка болест нашата кожа е много уязвима.

Гъбичките на кожата при децата, които едва са започнали да ходят се развиват много по-често, отколкото при възрастните.

Вагинална кандидоза при малки момиченца най-често се развива, поради попадане на прах от пода на леглото. А ако детето се разхожда голо из дома, то тогава риска още повече нараства.

3. Калта от улицата е възможно да съдържа яйца на паразити

В домашния прах също е възможно дълго време да се съхранят яйца на паразити. Те могат да дойдат на вашите обувки от улицата.

Ако нямате навик веднага, след като се върнете у дома да избързвате обувките си с влажна кърпа и ако на входа не се почиства ежедневно – вероятността в домашната прах да има яйца от глисти е голяма.

И още повече се повишава, ако у вас или у съседите ви живеят котка и куче, които се разхождат по улицата.

4. Частиците от власинките по лицето причиняват акне

От праха зависи дали ще имате пъпки на лицето, ако кожата ви е проблемна.

5. Причинители на инфекции повишават риска от чревни заболявания

Причинители на някои чревни инфекции, например, салмонела, йерсения, ламблия могат да се съхраняват в домашния прах много дълго.

Най-голяма опасност тези бактерии и протозои представляват за децата, които си слагат играчките в устата, могат да хапнат паднала на земята храна.