Смартфоните са толкова популярни, че все по-голям брой изследователи изучават тяхното въздействие върху човека.

Те определили 8 основни начина, посредством които смартфоните нанасят вреда на психическото и физическото здраве на потребителите.

Според изследователите, дори близките роднини или приятелите вече не могат да общуват един с друг без на всеки 5 минути да поглеждат на екрана на своя мобилен телефон.

В съвременния свят зависимостта от смартфоните се превърна в доста сериозен проблем. В дългосрочна перспектива джаджите могат да предизвикат 8 психологически и физически проблеми със здравето.

1. Нарушават циркадните ритми

Мобилните телефони на практика напълно изхвърлиха книгите от живота на съвременните хора, макар и по-рано с тяхна помощ много да успяха да се успокоят преди лягане.

И използването на смартфони преди лягане изключително неблагоприятно се отразява на циркадните ритми на организма. Резултатите от много изследвания доказаха, че основна причина за безсънието на съвременните хора са джаджите.

2. Предизвикват депресия

Състоянията на повишена тревожност и прочие разстройства на психиката могат да се предизвикат от смартфоните.

Резултатите от това изследване са публикувани още през 2015-та година, показват, че студентите, прекарващи много часове пред телефоните, по-често се превръщали в тези заболявания.

3. Докарват дерматит на бузите и ушите и раздразнение на кожата

Това се дължи на факта, че някои мобилни устройства съдържат алергични вещества като никел, кобалт, хром и прочие.

4. Развива се зависимост

Хората, които използват смартфон повече от 6 часа дневно, скоро се сблъскват с болки в китките и пръстите на ръцете. Днес в медицината съществува специален термин за това състояние – смартофонови болки.

5. Основен враг на кожата

Според дерматолозите мобилните телефони са основен враг на кожата, тъй като водят до преждевременно стареене.

По време на телефонните разговори хората по-често използват мускулите на шията, за да наведат главата си – това увеличава гравитационното налягане върху кожата, провокирайки появата на бръчки.

6. Проблеми със зрението

Продължителното използване на електронни устройства уврежда очите, като предизвиква сухота, неясно зрение, зачервяване на очите и усещане за парене.

Днес на практика всеки, който използва повечко време смартфон е запознат с тези симптоми.

7. Предизвикват развитие на синдром на дефицит на внимание и хиперактивност, дори и при възрастни

Въпреки че децата и тийнейджърите страдат от него по-често.

8. Социална изолация

Пристрастяването към джаджите води до социална изолация и поражда много проблеми в семейния живот.

Психологическият климат на много съвременни семейства страда от това, че съпрузите, когато са в леглото, не се отделят от смартфоните си и не отделят внимание един на друг.

Друг риск за здравето, който представляват мобилните телефони е свързан с потенциалната онкогенност, но наскоро изследването отрече риск, тъй като електромагнитните вълни, които използват мобилните телефони са прекалено къси, че да е възможно да предизвикат увреждане, например на мозъчната тъкан, която е в най-голяма близост при използването на смартфона.

Но не могат да бъдат отречени и редицата удобства, които предлагат мобилните технологии, така можем да общуваме с близки и познати, без да се налага да ги каним вкъщи, което е свързано с редица неудобства.

Имаме възможност да си общуваме и с роднини и приятели, които са заминали отдавна в чужбина, с които ако нямаше такива технологии едва ли бихме комуникирали много дълго време.